Qlik köps upp för otroliga 24 miljarder

Svenska(ish) analysföretaget Qlik köps nu upp av Investmentbolaget Thoma Bravo för den saftiga summan av över 24 miljarder kronor (3 miljarder amerikanska dollar). Aktieägarna kan se fram emot en ordentlig vinst.

Thoma Bravos betalning på 30.50 amerikanska dollar ligger på drygt 40 procent mer än Qliks nuvarande aktiekurs. Affären måste först helt godkännas av aktieägarna, efter att den nu har godkänts av Qliks styrelse. Detta väntas ske någon gång under 2016 års tredje kvartal.

Qlik är sedan ett tag baserat i Radnor, som ligger i den amerikanska delstaten Pennsylvania – men en stor del av företagets verksamhet är fortfarande förlagd i skånska Lund, och det är i Skåne som verksamheten startade 1993.

Företaget pysslar huvudsakligen med visuell analys, och deras mjukvara används framgångsrikt av 1 700 samarbetspartners världen över. Man har en gedigen framgång, trots en halvskakig börskarriär och till och med självaste Google som utmanare.

Läs mer: Google släpper gratisverktyg för data- och BI-analys

“Thoma Bravo förstår det värde som Qlik levererar – en plattform som låter våra kunder förstå hela den historia som lever i deras data. Thoma Bravo har en framgångsrik historia av att investera långsiktigt i framstående teknikföretag, och jag är säker att våra anställa, kunder och partners kommer att tjäna från vårt partnerskap med dem”, säger Lars Björk i en skriftlig kommentar kring affären.

Behöver du hjälp med digitalanalys? Klicka här.