Q från Agent 007-filmerna finns på riktigt – och är en kvinna

James Bonds ständiga medhjälpare är Q, som många säkert känner till. Q står för allehanda (mer eller mindre knäppa) uppfinningar som ska hjälpa Bond att ta kål på skurkarna, och spelas av män som Desmond Llewelyn, John Cleese eller Ben Whishaw. Nu visar det sig att Q finns på riktigt – och är en kvinna.
Att James Bond inte riktigt varit något av en jämlikhetens förkämpe är i och för sig ingen nyhet, men det är ändå talande att den som leder den brittiska säkerhetstjänstens teknikavdelning (och vars kodnamn är Q) är just en kvinna, skriver Financial Review.
Detta kom fram i samband med att Sir Alex Younger – verklighetens M – i samband med ett tal under “Women in IT Awards” i London ville att fler kvinnor skulle gå med i Secret Intelligence Service. “[V]erklighetens Q ser fram emot att träffa Er, och jag kan med glädje säga att verklighetens Q är en kvinna”, sade Younger.
Sir Alex noterade också att MI6 faktiskt använder sig av olika spionprylar även i verkligheten, och “troligtvis överträffar spionförfattarnas fantasier”. Han påpekade också att teknologin alltid varit där, men att den nu är viktigare än någonsin tidigare.
Samtidigt påpekade han att Bondfilmernas stereotyper har gjort det svårare för MI6 att nyanställa, då man inte bara vill ha stockkonservativa Oxfordakademiker. Younger påpekar att man vill rekrytera från “varje område i Storbritannien, och få de bästa människorna oavsett bakgrund”.
Förra året sade Sir Alex Younger att den hårt drickande och promiskuösa Bond aldrig skulle få anställning vid MI6.
Läs mer: Aston Martin firar 50 år tillsammans med James Bond – istället för att köpa en bil köper du en upplevelse