Publicistjätte förlorar mot Adblock Plus i domstol

Publicister som oroar sig för fallande annonsintäkter har under en längre tid försökt bekämpa reklamblockerare, inte minst den ledande tjänsten Adblock Plus. Men nu kommer ett bakslag för publicisterna, då den tyska jätten Spiegel har förlorat mot Eyeo i tysk domstol.

“Det är (fortfarande) lagligt att blockera annonser i Tyskland”, konstaterar Eyeo (företaget bakom tjänsten) på Adblocks blogg. Spiegel Online har försökt få domstolen att se på annonsblockerande som något olagligt, då det hindrar publicisterna från att få intäkter. Detta har alltså inte lyckats.

Läs mer: Adblock Plus reder ut vad som är sant och falskt

Eyeo påpekar dock att de fortfarande anser att “Spiegel är en fantastisk publikation, trots våra rättsliga oenigheter”, samtidigt som man sträcker ut handen till alla publicister som vill samarbeta med  Adblock Plus.

Domstolsutslaget är ett av flera under det senaste året som varit till reklamblockeringstjänstens fördel, och kan tyda på att publicisterna måste anta en annan strategi för att få stopp på de fallande intäkterna online.