Prova YouTubes nya kostym

För ett tag sedan berättade vi om YouTubes hemliga ”dark mode” som gör skärmen svart. Nu finns möjlighet att testa YouTubes helt nya look, som snarare är motsatsen till svart.
För tre år sedan lanserades riktlinjerna för Material Design i samband med Android 5.0 Lollipop. Det är ett designspråk som Google avsåg inte bara skulle gälla för mobiler, utan för alla deras produkter. Nu är det äntligen dags för YouTube att hoppa på det nya designtåget, där dark mode bara är en av flera möjliga utseenden.
Läs även: Så aktiverar du YouTubes hemliga “dark mode”
Det svarta utseendet har visat sig vara bra för att minska reflektioner och vara mindre påfrestande för ögonen vid långa stunder framför skärmen. Dessutom gör det att filmklippen står ut mer från bakgrunden. Det är sannolikt med detta i åtanke som de övriga designformatet för det nya YouTube är ganska avskalat och sparsamt med vilda färger. Tanken är ju inte att plattformen ska synas, utan de klipp som laddas upp till plattformen. Att då ha en mer avskalad och minimalistisk design är sannolikt en mer framgångsrik väg att gå.
Det nya YouTube lovar dock ökade hastigheter i och med det nya designspråket, något som blir allt viktigare i takt med att användarnas tålamod och uppmärksamhetsspann minskar. Genom att använda Googles egna Polymer ramverk går det snabbt att skapa hemsidan utifrån Material Design, och laddtiderna för sidan blir därför kortare.
Sajten är ännu inte helt lanserad, men redan nu kan du testa den nya kostymen. Gå till youtube.com/new och klicka på ”Try it now” så laddas YouTubes nya utseende. Om du inte gillar det kan du gå tillbaka till den klassiska vyn, i alla fall ett tag till. När Material Design lanserar fullt ut kommer det gamla utseendet dessvärre nog att försvinna.