Profeten från SalesForce siar om en framtid som är för enkel

Peter Schwartz är en man som levt sitt vuxna liv i teknikens värld. Enligt SalesForce är han en profet som kan sia om framtiden och med den ge vägledning för vad företag ska satsa på. Nu har han siktat in sig på mobilen och hur den kommer att utvecklas inom de närmaste tio åren.

Enligt Peter är det tre ord som beskriver den framtid som han ser – artificiell intelligens, Internet of Things och röstigenkänning. Han förklarar också att det är artificiell intelligens på enhetsnivå som han ser och inte den där stora mardrömmen om en big brother som ser och hör allt, även om det i princip ändå blir just så om Google, Apple och andra ska samla in allt vi säger och gör.

Han säger med andra ord exakt det som alla större bolag försöker sälja idag – röstigenkänning, artificiell intelligens och Internet of Things. Med andra ord siar Peter om en framtid som redan är här, men ännu inte slagit igenom på marknaden. Siri, Echo, Google och alla dessa inbyggda röster i apparater som ska hjälpa oss veta hur vädret är i Helsingfors. Vi vet att det alltid blåser där och är lite kallare än i Stockholm.

Han säger också att vi konsumenter inte vill tänka längre. Att den artificiella intelligensen ska göra våra liv lättare. Men blir det verkligen lättare att prata med en maskin som inte förstår vad du egentligen vill.

Det geniala med mobiltelefoner idag är att vi kan svepa oss fram och själv behålla kontrollen med hjälp av vår motorik. Om vi släpper den delen till en artificiell intelligens så försvinner en stor del av vårt jag. Framtidens mobiler måste vara mer integrerad i våra behov av att också vilja ha kontroll. Ingen vill föra en diskussion med en korkad maskin som inte förstår vad vi egentligen vill.

Så kära Peter från SalesForce – jag tror att du har fel när du säger att framtidens mobiler kommer att vara det som dagens jättar försöker klämma fram med sin teknik. Tio år är en lång tid och det kan hända väldigt mycket. Nyss firade Facebook 10 år på marknaden. Se bara hur mycket den tjänsten har förändrat våra liv.

Jag hoppas bara att framtidens mobil kommer att ha bättre batteritid än den har idag, då är jag nöjd. Batteritiden är just den achilles som alla måste lösa innan vi kan gå vidare med tunnare, lättare, smartare och mindre prylar. Batteritiden dödade bland annat Google Glass.

Så här fungerar Amazons Echo: Mycket prat om vädret med den här apparaten

Bildkälla: csreports.aspeninstitute.org