Pratar ditt varumärke Emoji-språket?

När Oxford English Dictionary i november förra året meddelade att de utsett “Tears of Joy”-emojisarna till ”årets ord” svarade världen med förvåning (annars även känt som “gubbe med öppen mun”-emoji) och med glädje (ja… alltså “Tears of Joy ” emojisarna).

Kan ett litet gult ansikte med tårar av glädje som rullar nedför kinderna verkligen betraktas som inte bara ett ord, utan det ord som bäst sammanfattar kommunikation år 2015? Enligt en av världens äldsta och mest inflytelserika ordböcker går det alldeles utmärkt: “Emojis har kommit att förkroppsliga en central aspekt av att leva i en digital värld som där det visuella blivit en viktig drivkraft, en digital värld som är känslomässigt uttrycksfull, och närmast besatt av omedelbarhet”, säger Oxford English Dictionary.

Språket är en levande organism som utvecklas i takt med användarnas behov. Vi lever i en tid som präglas av sociala medier, smartphones och emojis (den coolare lillebrodern till “emoticons”, kolon-bindestreck-högerparentes-combon som din mamma fortfarande använder i alla sina textmeddelanden). Emojis har blivit en stor del av strukturen i vårt globala språk, vilket hjälper människor från hela världen att kommunicera med varandra via nätet. De är så kraftfulla, att du till och med kan bli arresterad om du använder dem på ett felaktigt sätt.
Facebook, som lanserade sina emoji-like reaktioner förra veckan, vet detta bättre än någon annan. I ett blogginlägg där de berättade om den globala lanseringen av de fem olika “Like”-knapp alternativen (Kärlek, Haha, Wow, Ledsen, Arg), medgav produktchef Sammi Krug att Facebookanvändarna ville ha tillgång till “fler sätt att snabbt och enkelt kunna uttrycka sig om hur något man ser i nyhetsflödet får en att känna sig”.

Med tanke på emoji-explosionen de senaste åren är detta ett annat sätt att säga att “Like”-knappen i sig själv blivit ett ganska trubbigt verktyg. Och det gäller inte bara användarna, det gäller även för annonsörer.

Trots vissa tvivel bland språkforskare om det syntaktiska värdet av de numera sex olika like-reaktionerna som är tillgängliga för Facebook-användare, kan annonsörerna knappt bärga sig tills de får lägga beslag på siffrorna som den nya funktionen kommer att erbjuda. Och det finns goda skäl till det; Facebook-reaktionerna utlovar en bättre möjligheter för annonsörer att förstå sina målgrupper än någonsin tidigare.

Medan Facebook länge har hjälpt annonsörerna att förstå vad människor “gillar”, kan de nya emoji-reaktionerna hjälpa dem att förstå vad folk känner. Denna extrainsikt kommer att hjälpa dem att bygga en mer rättvisande bild av hur deras målgrupp ser ut, och hur de reagerar på olika typer av innehåll.

Denna kunskap, i sin tur, gör det möjligt för varumärken att mer exakt anpassa sina annonser till specifika målgrupper, förbättra användarupplevelsen och även (förhoppningsvis) bättre avkastning på investeringar på plattformen.

Att kunna mäta känslor och stämningsläge på ett effektivt sätt har hittills varit så gott som omöjligt för annonsbranschen, verktygen har byggt på mätning av nyckelord och har inte gett särskilt tillförlitliga resultat. Genom att lansera emoji-reaktioner tar Facebook en ledarroll i en betydligt bredare trend i industrin, utvecklingen mot bättre och mer personligt anpassad annonsering.

Men för att dra nytta av denna möjlighet måste varumärken snabbt lära sig att tala emoji-språket – genom att investera i verktyg och strategier för att hjälpa dem att tolka datamängderna baserade på de nya emoji-reaktionerna, och agera på dem i realtid. Vilken annonsör som helst kan förklara att det finns en gräns för hur långt du kan komma bara genom data. Nästa steg är att förstå vad den betyder. Och även om vi lever i en tid där digital kommunikation tydligt står i centrum, så är det något bara människor kan göra.

Artikeln är skriven av:

andreas_wahlman

Andreas Wahlman, Commercial Director Nordics på Criteo