Polsk storseger över Tyskland i direktsänd E-sportfinal

Vi har skrivit om hur E-sporten med stora kliv tar sig in på den internationella sportarenan. Ett exempel på detta kan vara den nyligen direktsända finalen i den internationella turneringen ELeague – den första någonsin – där polska Virtus.pro besegrade Tyskland Fnatic med 2-0 i spelet CounterStrike.

Läs mer: E-sport lockar allt fler tittare och TV-bolag

Virtus.pro började den tio veckor långa turneringen genom att behöva kämpa sig igenom till semifinalerna från ganska mediokra resultat – men man vann tillslut hela spelet. Det segrande laget tar nu hem prissumman på hela 390, 000 amerikanska dollar (över 3.34 miljoner kronor!) och förväntas av Mashables expertkommentator kunna ta fler turneringssegrar i framtiden.

Hela finalen sändes live via Twitters videotjänst Periscope, och för den som inte vet vad Counterstrike är så handlar det om två lag som med moderna vapen ska ta kål på varandra i trånga gränder. När du tittar på skärmen så ser du det som din spelare (gubbe) ser. Spelet är alltså ett first-person-shooter som gör det lätt att leva sig in i den action som utspelas på skärmen. Du är liksom spelaren och du bestämmer vad som händer. Oftast är miljöerna stora och innehåller många utmaningar. När du spelar mot andra blir det oändliga kombinationer som gör att spelarna måste vara mycket kreativa och ha en enorm precision när de siktar och skjuter. För att bli riktigt bra krävs det flera timmars träning varje dag.  Spelet är populärt bland många E-sportare, och har varit det sedan tidigt 2000-tal.

Läs mer: Kinesiska E-handelsjätten investerar i E-sport – hoppas få sporten till OS

Det kommer att vara intressant att se hur denna sport, som redan har direktsänds även på svenska SVT, kommer att fortsätta växa. Med sådana enorma prissummor är det svårt att tänka sig något annat.