Politiskt oväder tvingar Facebook till förändringar

Facebooks nyhetsflöde och dess “trendande” nyheter har varit i blåsväder på sistone, med anklagelser om medveten partiskhet. Nu gör man en pudel, och lovar förbättringar – trots att man inte erkänner sig ha gjort något fel.

Läckor har nyligen visat att trendande nyheter i Facebookflödet till stor del bestäms av ett mänskligt team, och ingen algoritm. I samband med detta har mediajätten även beskyllts för att medveten sålla bort konservativa nyheter i USA, och för att lyfta fram nyheter utan ordentlig översikt.

Läs mer: Mänskligt redaktionsteam bakom Facebooks ”trendande” nyheter

I ett pressrelease och ett brev till en republikansk ledamot i USA:s senat nekar man till anklagelserna, men lovar ändå att man ska införa förändringar i den “interna processen” för att tillmötesgå kritiken. Man hävdar att liberala och konservativa värderingar får lika mycket utrymme, men kan samtidigt inte utesluta “enstaka felsteg eller omedveten partiskhet”.

Ett problem som faktiskt har erkänts från anonyma, före detta medarbetare i trendande nyheter är helt enkelt en brist av översyn och dåligt ledarskap.

Förändringarna som Facebook därmed lovar införa innebär;

  • “Ytterligare kontroll och översyn kring redaktionsteamet”
  • RSS-listan som man hittills utgått från kommer att tas bort (men oklart vad som ska ersätta den)
  • Redaktörerna kommer inte längre kunna prioritera nyheter enligt nyhetskällornas egna listningar
  • Hjälpcentrat för Trendande Nyheter kommer att uppdateras – i synnerhet ska man understryka den mänskliga aspekten i arbetet kring dessa nyheter.

Den som är nyfiken på hur man hittills gått tillväga när man valt nyheter kan läsa mer i brevet till den amerikanske senatorn John Thune här.

Kritiken kvarstår mot Facebook i ett fall dock – varför krävdes det en skandal för Facebook innan man började spela med öppna kort? En större transparens i frågan kunde mycket väl ha undvikit en stor del av det politiska oväder man hamnat i.