Pokemon Go – så fungerar det

Nintendos senaste supermegahajpade (japp, nu är det ett ord!) mobilspel Pokemon Go har exploderat över hela internet de senaste dagarna. Om du inte redan har skaffat appen, som inte lanserats i Sverige än rent officiellt så är du säkert en av de sista i världen. Men hur fungerar spelet egentligen?

Det hela är egentligen rätt enkelt – spelet får tillgång till Google maps och fyller den riktiga världen med små monster att samla på. Detta är förresten något som fått många oroliga, då appen fram tills idag ville få tillgång till hela ditt Googlekonto, något som skulle kunna utnyttjas av skurkar. Detta är dock löst, när man bör en liten stund sedan släppt den första säkerhetsuppdateringen till spelet.

poke go update

Om man har en iPhone kan man ladda ner spelet redan nu, trots att man inte bor i USA där spelet har släppts (och blivit megastörst). Detta gör man genom att ändra sitt Apple-ID (under fliken för inställningar i Appstore) till “USA” istället för Sverige. Sedan kan man ladda ner spelet och därefter ändra tillbaka sitt Apple-ID till Sverige.

Om man har en Android så kan man använda sig av programmet APK för Android (finns på Google Play) eller Regionswitch. APK låter en ladda ner spel innan dess release-datum, medan Regionswitch gör att du låtsas bo i Australien eller USA där spelet redan finns. Detta är lite av en gråzon dock, men enligt Facebooksidan Pokemon Go Sweden så bör det inte hända…

Läs mer: Pokemon Go är största mobilspelet någonsin

Men när man väl har spelet går det till såhär:

  • Starta appen, och börja traska omkring för att hitta några starter-pokemons. Fånga dem genom att kasta poke-bollen på de små monstren, som blir synliga när du riktar kameran mot en plats framför dig. Själva kastmomentet är viktigt, då en “spinn” ger extra poäng.
  • Pokemons kan spåras på världskartan (som alltså är en version av den verkliga Google-kartan) genom att följa deras fotspår – ju fler fötter desto längre bort är dem.
  • Skaffa en bärbar batteriladdare, eftersom appen sägs dra massiva batterimängder.
  • Se dig för! Akta dig för vattendrag, biltrafik, fallande murbruk och öppna brunnslock medan du letar pokemons.