Piratkopior för över fyra tusen miljarder kronor såldes på nätet förra året

(Uppdaterad) Enligt nya siffror från organisationen International Trademark Association såldes förfalskade varor för över 460 miljarder dollar (över fyra tusen miljarder svenska kronor) under 2016 – och nästan allt skedde via nätet. Onlinehandeln är onekligen både en gåva och en förbannelse. Inte ens Facebook går fritt från anklagelser. Så vilka sajter ska man nu tvinga bredbandsoperatörerna att blockera?

I veckan fick vi beskedet att bredbandsoperatörerna i Sverige är nu tvungna att blockera bland annat The Piratebay för att personer laddar ned upphovsrättsligt material. Detsamma borde nu ske med sajter som förmedlar piratkopierade varor – som Alibaba, Facebook, Aliexpress och fler.

Piratkopiorna finns överallt – många av oss tänker säkert på piratade handväskor (med knappt märkbart felstavade “Dolce&Gabbana”-loggor). Men det är faktiskt “sneakern”, den klassiska gympaskon som är överlägset populärast att  förfalska, enligt Red Point som specialiserar sig på piratkopiering.
International Trademark Association:s Tiffany Pho, som ansvarar för kampen mot piratkopiering, konstaterar i ett uttalande till AdWeek att “internet gör det enkelt att gömma sig” och syftar på de olika ljusskygga försäljarna. Men vart är det de gömmer sig då?
Enligt spanska företaget Red Points undersökning kring detta så kunde man konstatera att den absolut största delen av piratförsäljning äger rum via Aliexpress, som toppar listan över de tio sajterna som är populärast bland piraterna.
Aliexpress är den kinesiska E-handelsjätten Alibabas internationella marknadsplattform och det är just via Kina (och Asien i övrigt) som de kopierade varorna säljs – sex av tio sajter på listan hade sitt högkvarter i Asien, skriver AdWeek.
Men Kinas och Asiens tidigare problem med omfattande förfalskningsverksamhet är ändå på väg att minska, då fler och fler försäljare börjar samarbeta i kampen mot piratkopiorna som säljs via deras sidor. Men alla problem kommer inte från Asien.
Faktum är att ett namn som kan förvåna många är Facebook. Den sociala plattformen är nämligen en utmärkt plats för pirater att sälja sina produkter via meddelanden eller Facebooksidor.
Faktum är att Facebook mycket väl kan klassas som en marknadsplattform, även om de själva inte vill kallas för det – kanske för att inte behöva handskas med detta “komplexa problem” som Facebook kallar det.
Läs mer: Det dolda internet – att surfa på ”The Dark Web”