Piffa upp ditt hem med moderna mattor

En ny matta kan snabbt förändra ditt rum, ibland bara genom att byta till en annan form på mattan eller byta färg. Du kan även snabbt byta känsla i rummet, till exempel en modern matta kan ge en touch av lyx och få rummet att se modernt ut.

När du väljer en matta är det viktigt att tänka på rummets storlek och vilken typ av möbler du har. En liten matta är ofta perfekt för ett sovrum eller badrum, men när det kommer till större rum som vardagsrum så är det flera olika faktorer som kan spela roll. Till exempel storleken på rummet, vilka möbler som kommer att vara i närheten av mattan och vilka möbler som är menade att placeras ovanpå din nya matta.

När du väljer en matta till vardagsrummet kan du fundera på vilka olika former som finns tillgängliga. En kvadratisk matta är utmärkt eftersom den passar in i nästan alla inredningsstilar. Å andra sidan så kan runda mattor piffa upp, bland annat för att formen bryter mot resterande former i rummet.

Rektangulära mattor passar förmodligen bäst i rektangulära rum, men fungerar också utmärkt i icke-rektangulära rum där en sida är längre än den andra. Dessa mattor kan användas för att fylla ut det gapet eller det saknade hörnet.

Skapa unika inredningsdetaljer med mattor

Du kan skapa mer värme i ett rum med tjockare matta, som är inbjudande för att till exempelt leka med barnen på. Ett annat exempel kan vara att placera mjuka mattor för sina husdjur. Mjuka mattor skapar både mer värme och hemtrevnad i hemmet.

Ett bra sätt att ge ett rum lite personlighet är att använda en matta som en fokuspunkt. En stor matta med ett djärvt mönster i mitten av ett rum kan verkligen skapa en cool effekt, men då är det viktigt att man inte döljer för mycket av mattan med möbler.

Man kan skapa ett mer trendigt hem genom att placera ut trendiga mattor eller mattor i lyxiga material som kombineras med inredningsdetaljer i en minimalistisk trendig stil. Minimalistisk stil behöver inte alltid innebära att det ska vara lite färger, utan snarare att man har minimerat saker och prydnader. En matta med bara en eller två färger som används på ett minimalistiskt sätt fungerar perfekt i den här typen av hem.

Färgklickar med en ny matta

Om man bara vill lägga till lite färgklickar, så kan det enkelt göras med en matta i olika färger eller en matta med bas i svart eller vitt med några få färgklickar. Det beror på vad man är ute efter och vilken typ av mönster man föredrar. Det finns ett stort utbud av mattor, i synnerhet om du besöker internet så det kan vara en bra idé att tänka igenom hur du vill använda dig av mattan.

När du ska välja en matta till ditt hem ska du tänka på vad du vill uppnå med rummet. Vill du att det ska vara mysigt? Vill du att det ska vara inbjudande? Vill du att det ska vara trendigt? Genom att svara på dessa frågor, så kan du komma mycket längre med ditt val av matta.