Visst kan det vara bra att använda sig av influencers på YouTube för en bra annonsreklam. Men detta måste ske på ett transparent och ärligt sätt. Nu är den svenska YouTube-stjärnan Felix “PewDiePie” Kjellberg och flera andra stora Youtubers ute i blåsväder efter att i hemlighet tagit emot pengar för positiva recensioner av spelet Middle Earth: Shadow of Mordor. [UPPDATERING; här är PewDiePies egen version av historien]

Alla stora stjärnor riskerar att falla, och så verkar även fallet för PewDiePie. I ett pressmeddelande nyligen uppdagas en förlikning mellan amerikanska Federal Trades Commission och den amerikanska underhållningsjätten Warner Bros. Dessa har alltså försökt förleda allmänheten genom att påstå att sponsrat innehåll (därmed positiva recensioner) varit skapade av aktörerna själva.

Warner Bros. avtal med YouTubersarna gick ut på att de skulle nämna spelet minst en gång på sociala medier (Facebook, Twitter) och göra videorecensioner som skulle undvika negativa omdömen av spelet.

Det sistnämnda är riktigt problematiskt om man försöker vara en proper spelrecensent – enligt the Verge så innebar avtalet att man inte kunde visa buggar eller fel i spelet. Vidare skulle det finnas en tydlig köpknapp (call-to-action) i videon, som skulle länga till spelets hemsida.

Flera influencers skrev på avtalet som gav Warner Bros. 5,5 miljoner visningar – men den största av dem var just PewDiePie som gav hela 3,7 miljoner visningar. Spelet blev också en stor framgång och fick överlag goda betyg från recensenter, även de som får bedömas inte ha varit betalda av filmbolaget. Men hur ska man lita säkert på dem nu?

Läs mer: Twitter-studie visar att användare litar nästan lika mycket på influencers som sina vänner

Warner Bros. rådde förvisso sina influencers att uppge det faktum att detta var sponsrat innehåll under YouTubes “visa mer”-flik, något PewDiePie faktiskt gjorde, men många gjorde inte detta. FTC menar också att detta inte räcker i vilket fall, då visningarna via sociala medier inte visade fliken.

Behöver du hjälp med att undvika fallgroparna i din annonskampanj på sociala medier? Klicka här.