Patent-trollet Apple är igång igen för att blockera Samsung och alla andra

Kort efter att Samsung visat upp sin Samsung Galaxy Fold har Apples advokater varit upptagna med att söka så många patent som möjligt för vikbara mobiler. Allt för att stoppa utvecklingen hos Samsung och andra uppfinnare.

Tack vare patent-trollen är det många uppfinningar som aldrig får se dagens ljus. Visst är det viktigt med patent, om du nu verkligen har något att visa upp, men för många företag är det ett sätt att hålla konkurrenterna på avstånd och nya uppfinnare i schackläge.

Apple är en expert på att köpa upp patent om både möjliga och omöjliga uppfinningar. Som nu senast vad det gäller vikbara mobiler.

I deras nya patent visas mobilen med ett slags gångjärn som låter användaren böja telefonen på mitten eller till och med på en tredjedel.

Som vi redan sett har Apple inte längre några ambitioner om att vara innovatören på marknaden. De är nöjda med att patent-blockera och sedan gå in som andraföretag på marknaden. Och visst har det lönat sig. Se bara på smarta klockor där Samsung återigen banade vägen för att Apple därefter kunde segla in och lansera Apple Watch, smarta klockan som nu har störst marknadsandel.

Det som är tråkigt med Apple är att vi vant oss vid, med Steve Jobs i spetsen, att de är innovatören. Man blir faktiskt lite ledsen när nu Apple istället vill hämma utvecklingen och fortsätta mjölka ut konsumenterna på meningslösa uppdateringar som – lite tunnare – lite större – lite bla bla bla. Apple känns som ett dött företag som bara lever på gamla godingar.

Eller som vi säger i Finland: Den som lever den tänker framåt.