På Facebook är det viktigare vad som gör dig glad eller ledsen än vad du gillar

För ett år sedan lanserade Facebook sina reaktionsknappar som alternativ till den vanliga gilla-knapen. Nu avslöjar källor inom Facebook vad dessa reaktioner får för effekter på ditt nyhetsflöde.
Facebook spenderade över ett år på att utveckla de fem nya reaktionerna ”love”, ”haha”, ”wow”, ”sad” och ”angry”. En talesperson från Facebook sa att om någon tar sig tid att välja någon av dessa fem så är det en tydlig signal om att de vill se den typen av inlägg hellre än de som bara får en ”gilla”.
Läs även: Så här fungerar Facebook Reactions – nya emojis
Alla reaktioner är dock viktade lika mycket, vilket innebär att om du blir arg över vissa inlägg så kommer du få se fler inlägg som sannolikt kommer göra dig arg. Det är därför än viktigare att tänka efter innan du ger en reaktion på inläggen i ditt flöde. Risken är annars att du skapar ett flöde som konstant ger dig högt blodtryck och en generellt dålig upplevelse.
Exakt hur Facebook tänkte när de gjorde den här viktningen är svårt att spekulera i. Mer rimligt hade varit att olika reaktioner ger olika sannolikhet att visa liknande inlägg. Något som du älskar vill du kanske se oftare än något som gör dig ledsen. Samtidigt återkommer ju då frågan om filterbubblor, där du endast får se saker som ligger i linje med dina befintliga åsikter. Frågan är om det går att tillgodose båda sidor av det myntet, att dels ge användarna mer av vad de gillar, och samtidigt förhindra filterbubblor.
Vi kan hoppas att den här nya informationen kommer göra att Facebook tänker efter ett varv till. De lovade i samband med lanseringen av reaktionerna att de skulle fortsätta lyssna på användarnas feedback. Vi får hoppas att de nu gör verklighet av sitt uttalande och ser till att göra reaktionerna ännu mer användbara för att styra ditt eget flöde.