Svenska entreprenörer i Shanghai

Entrepenörer av alla dess slag samlas varje dag i en kontorsbyggnad i centrala Shanghai för att föverkliga sina idéer i Kina. Det visar sig att kontoret leds av en svensk företagare, Per Linden (se bild) som tidigare var verksam med Sandvik i Asien och nu driver företaget Scandic Sourcing.

Han har startat konceptet ”Scandic Launch Pad”, som låter entrepenörer driva företag, fakturera kunder och anställa personal i Kina, utan att behöva registrera sitt egna företag. Det innebär att man kan kringgå den långa registreringsprocessen och vara igång såfort man kommer till Kina. ”Konceptet med ett business support office är inget nytt här i Shanghai, men vad som gör Scandic Launch Pad unikt är att vi upprättat ett tradingbolag, och att våra Launchpadkunder kan fakturera sina kunder och anställa sin egna personal. Det är något de flesta konkurrenter här saknar”, säger Per Linden när vi träfar honom i kontoret i centrala Shanghai.

kajsascandicsourcing

Vi träffar Kajsa som jobbar med företaget Iqubator som hjälper utländska klädesmärken att hitta distributörer och säljkanaler i Kina. Med en informationsdesignsutbildning i ryggen hjälper hon nu Iqubator att utveckla lanseringsprocessen för sina modeprodukter och stortrivs. ”Scandic är unikt för det finns så många kategorier som verkar samtidigt i den här byggnaden. Och kommunikationen mellan avdelningarna här är den bästa jag upplevt – och jag har varit runt på praktik på många stora svenska företag i Shanghai men det finns inget som motsvarar Scandic Launch Pad”.

Tina Daamsgard är en annan entrepenör som valt att hoppa på konceptet för sitt företag Little Murmaid som ska sälja dansk varmkorv i Kina. Hon använder administrerings- och rekryteringstjänster från Scandic Launch Pad, och hyr även en kontorsplats.

”Efter en del research insåg vi att Scandic’s Launch Pad var det mest prisvärda Business Support Office vi kunde hitta – man får viktiga tjänster till ett bra pris. Det var också skönt att mötas av en internationell miljö direkt när man landade i Shanghai. Det kan vara ganska skrämmande annars att ta sig an Kina, men Launch Pad är en bra miljö för någon som vill starta företag i Kina – det finns alltid någon att fråga om kör fast med något”.

launchpadinterns

Scandic Launch Pad expanderade nyligen till en extra våning där vi träffar studenterna Theo och Henrik från exportakademin som praktiserar på Scandic Sourcing och hjälper till att utveckla Scandic Launch Pad. ”Scandic Sourcing är en stor organisation som funnits i Shanghai länge så det är därför jag ville praktisera här”, säger Theo, 27 från Stockholm. ”Det är en bra plats om man vill lära sig så mycket som