Över 60 procent av alla videovisningar kommer att visas på mobila enheter under 2018

Över 58% av alla videovisningar sågs på mobila enheter under tredje kvartalet 2017, enligt rapporten Q3 2017 Global Video Index som idag publicerats av Ooyala
Det är sjätte kvartalet i rad som mobila enheter representerar mer än 50% av alla påbörjade videovisningar, en ökning om 11,9% jämfört med tredje kvartalet 2016.
Ooyala förutspår dessutom att över 60% av alla videovisningar kommer att vara på mobila enheter under första halvåret av 2018.
Rapporten visar att mobila enheter även står för en allt större andel av tittandet på långa videoformat. Jämfört med tredje kvartalet 2016 ökade tittandet på långa videoformat med 77% i smartphones och nästan 70% på surfplattor, medan tittandet på mellanlånga videoformat fortsatte att minska.
Kvartalsrapporten visar även globala variationer i tittandet, inklusive tillväxten per kvartal för långa videoformat, mobil tillväxt på globala marknader och nya trender inom videoannonsering.
Global sport är en viktig drivfaktor för mobilen
Allt fler konsumenter använder mobila enheter för att titta på sportsändningar. I Ooyalas globala studie framkommer det att mobila enheter dominerade sportsändningarna och lockade nära 58% av alla tittare. Det är framförallt smartphones som används för att titta, över 46%, medan surfplattor stod för 11%.
Övriga insikter:

 • Män i åldrarna 18-49 år använder i större utsträckning sin smartphone för att titta på video;
 • Smartphones stod för fyra gånger fler videovisningar än surfplattor och satte nytt rekord under juli månad med 51,1% av samtliga videovisningar;
 • Mobila enheter stod för nära 63% av allt tittande på sport under tredje kvartalet, där smartphones stod för 50% och surfplattor för 12%. Desktop representerade 35% av tittandet på video och smarta tv-apparater knappt 3%;
 • Mobila enheter stod för nära två tredjedelar av alla tittare på geo-blockerade sportsändningar. Smartphonen är fortfarande den föredragna enheten och lockade 51% av alla tittare.

“Det är ingen överraskning att mobilen fortsätter att vara den drivande faktorn för onlinevideo, den är populär i alla åldersgrupper och för all typ av innehåll där sportsändningar leder vägen”, säger Jim O’Neill, Principal Analyst på Ooyala. “Vi vet nu att det är fel att påstå att internet inte kan leverera livesändningar av stora sporthändelser. Det är bara att titta på sändningarna för NFL, (där jag själv streamar minst två matcher i veckan utan problem) som bevis på att sportligor är redo att livesända via internet. Med tekniken kan sportkanaler få nya tittare världen över, framförallt i Kina där antalet videotittare växer snabbt. Innehållsleverantörer, kanaler och varumärken måste alla fokusera på hur de bäst kan dra nytta av det ökande antalet mobila tittare, eller riskera att hamna efter.”
Globala videotittandet varierar beroende på land och region
Mobila enheter används i större utsträckning i de geografiska områden där mobila nätverk är billigare och enklare att införskaffa än fasta nätverk.
Skillnader mellan länder och regioner:

 • I Europa, Mellanöstern och Afrika (EMEA) representerade mobilen 56% av alla videovisningar, en ökning med 15% jämfört med tidigare kvartal;
 • I Nordamerika representerad mobilen något mer än hälften, 54%, av alla videovisningar; smartphones dominerade men videotittandet på surfplattor ökade med 20%;
 • I Asien- och Stillahavsregionen (APAC) stod mobilen för 64,4% av alla videovisningar, vilket är högst i världen, en ökning om 24% från föregående år;
 • I Latinamerika (LatAm) stod videovisningarna i smartphones och surfplattor för 57%.

Fler slutsatser från rapporten Q3 2017 Global Video Index

 • Storleken på skärmen är mindre viktig. Både yngre tittare och allt fler äldre, tittar på långa videoformat med sina smartphones.
 • Företag experimenterar med 5G. Operatörer testar att leverera bredband via trådlösa nätverk som kommer att ha tillräckligt med bandbredd för att kunna hantera alla situationer.
 • Resultat från flera observationer över hur konsumenter tittar på reklam visar att mid-roll-annonser är det annonsformat som har högst andel completion rate.

Den fullständiga rapporten finner du här.