Forskare vid Irvine-universitetet i Kalifornien, USA, har av ren slump råkat på ett sätt att med ett nytt material förlänga batteriers livslängd upp till 400 gånger. Om upptäckten kan få en praktisk tillämpning kan det göra stor skillnad för mångas vardagsliv.
I en värld där vi gör oss allt mer beroende av laddbara, batteridrivna enheter för både arbete och fritid är batteriets livslängd såklart ett problem. Är smartphonen eller plattan någonsin fulladdad? Men nu kan detta komma att ändras, skriver Popular Science.
När ett forskarteam experimenterade med en gel-lösning som alternativ till litium i batteriernas innandömen lekte man runt med olika ledande material för de så kallade “nanowires”. Genom att göra nanotrådarna i guld, sedan täcka dem med mangandioxid och ersätta litiumet med elektrolyt-gel (då litium skulle fräta bort nanotrådarna) lyckades man skapa ett superbatteri.
Läs mer: Problem med batteriet i din iPhone eller Android – Avinstallera Facebook
Detta superbatteri kunde laddas under hundratusentals cykler under flera månaders tid, utan märkbar försämring (något som annars sker med alla våra batterier).
Det finns såklart en nackdel även med denna lösning – exempelvis guld är ett väldigt dyrt material, och batteriets kostnad beräknas vara rätt så oekonomiskt stor. Däremot är det inte uteslutet att andra, billigare, metaller kan användas istället. För faktum är att forskarna inte riktigt vet varför deras nya upptäckt fungerar än…