Oron sprider sig hos Facebook – vi delar för lite

Facebook är nervösa – vi skriver för lite egna statusar. Visst, antalet användare är fortfarande stort, men vi verkar allt mer passiva och vidarebefordrar mest andras nyheter på sajten. Nu har man börjat vända sig direkt till användarna, för att med hjälp av formulär få svar på varför  – och vad man ska göra åt det. Börjar man bli desperat?

Läs mer: Facebooks nya emoji-reaktioner används knappt

Fler och fler användare har på sistone blivit erbjudna att svara på några frågor från Facebook. Företaget ställer ett antal frågor kring tidigare statusar (“skulle du skriva något sådant igen?”), vilken kategori man skulle placera det i och varför man skrev den.

Slutligen så undrar varför man skriver mindre statusar – och (ve och fasa) om man skulle tänka sig att dela statusen igen på, säg, Snapchat.

Facebook börjar nämligen bli allt mer nervösa. Om nu folk börjar skriva allt färre egna inlägg, så minskar aktiviteten på sidans viktigaste funktion – nyhetsflödet – något som öppnar för konkurrenter som just Snapchat. På den senare så är aktiviteten klart högre, delvis på grund av inläggens tidsbegränsning – något som lockar till kreativitet (och dumheter).

Frågan är om vi ser början på slutet? Hur detta är går så kommer en långsiktig förändring att ske. Det återstår att se om Facebook kommer helskinnande ur detta, eller om deras monopolställning urholkas på allvar.

Spana in frågeformuläret själv på Buzzfeeds sida här.