Optimera din E-handel för julruschen

Som E-handlare är det alltid viktigt att se över konverteringen och genomsnittligt ordervärde. Små förändringar kan göra stora resultat. Detta inte minst när julruschen kommer och omsättningen hos vissa E-butiker mångdubblas. Med lite planering inför årets mest hektiska månad kan resultatet bli mycket positivt.

Leveranstider
Att erbjuda snabba leveranser är alltid bra. Men under julhandeln är det ännu viktigare. Lyft fram leveranstiden tydligt redan på webbplatsens första sida när det närmar sig jul. Många kunder känner sig nämligen tveksamma till om de hinner få sina produkter i tid. Ett tips är att ange vilket datum som beställningen måste vara lagd för att varorna ska hinna levereras till 23:e december.

Black Friday
Det var någon vecka sedan det var Black Friday och valde du som E-handlar att inte erbjuda speciella rabatter – tänk om till nästa år. År 2013 var det bara ett par elektronikkedjor som genomförde kampanjer på Black Friday men sedan dess har utvecklingen gått mycket fort. I år var det mängder av E-handlare (och fysiska butiker) som bjöd till ordentligt med unika rabatter.

Black Friday har snabbt etablerat sig som en viktig shoppingdag och många kunder sitter uppe vid midnatt för att så fort som möjligt ta del av de gällande kampanjerna. Enligt beräkningar ökade omsättningen med 21% denna dag mot föregående år – och allt pekar på att nya rekord kommer kommande år. Stå inte utanför köpfesten!

Placera rabattkoden rätt
Inom E-handel är det mycket vanligt med rabattkoder, inte minst inför julen. Men dessa koder kan både hjälpa och stjälpa E-butiken. Det handlar till stor del om hur de ska hanteras av konsumenten. Den som har en kod ska lätt kunna förstå var och när den ska anges. Samtidigt visar flera undersökningar att kunderna kan avbryta sin köpeprocess när de möts av en ruta med ordet ”rabattkod”. De känner att de missar möjligheten till rabatt och googlar för att hitta en aktuell kod.

Det kan eventuellt vara bättre att ändra ordet till presentkod eller erbjudandekod för att kunden inte ska avbryta köpprocessen. Det finns idag flera sajter som erbjuder en drös med rabatter, exempelvis Rabattkodsidor.se, som samlat in cirka 1500 rabatter för närmare 600 e-handelsbutiker.

Ett exempel på en E-butik som jobbar hårt med rabattkoder är Ellos. När man genomför ett köp kommer en ruta fram där en rabattkod kan anges. Kunden förstår att det går att få rabatt genom att gå till en rabattkodsida som erbjuder rabattkoder från Ellos och lämnar därmed kassan. Men kommer de tillbaka? Eller lockas de av koder från andra E-butiker när de får se de koder som för tillfället är tillgängliga? Annan butiker som har mängder av rabatter speciellt under julen är exempelvis NordicFeel.

Mellandagsrean
?I likhet med Black Friday så förväntar sig konsumenterna rea under mellandagarna. Detta främst inom mode- och elektronikbranschen. År 2015 omsatte exempelvis El-Gigantens webbutik hela 4 miljoner – på reans första fem minuter.

Men även många andra branscher tar tillfället att locka till köp under julledigheten. Nu finns möjligheten att rea ut delar av lagret och ta ny fart inför kommande år.

Adventskalender
Att skapa en digital adventskalender med dagliga erbjudanden är ett av de mer avancerade knepen för att locka till sig julshoppande konsumenter. Det kan även vara otroligt effektivt. Eftersom det är en ny lucka varje dag kommer de som har stort intresse för E-butiken att återkomma ett flertal gånger under december för att se när passande rabatter ges. Blanda gärna rabatter med tävlingar och andra erbjudanden. Kom ihåg att även synas på Facebook då uppskattade kalendrar snabbt kan delas och nå ett stort antal personer.