Trenden är tydlig att operatörerna vill ta mer av innehållsaffären. I bland annat USA har jätten Verizon lanserat en konkurrent till sökmotorn Google vid namn OneSearch.
Mot bakgrund av integritetsdebatten passar jätten Verizon på att lansera en egen sökmotor som fått namnet OneSearch. Och budskapet är enkelt – här spårar vi inte våra användare.
Buskapet döljer sanningen
Och visst har de rätt i att de inte samlar in data när du söker på OneSearch. Men det behöver inte Verizon göra eftersom de ändå kan se allt som användarna gör. Precis som hos svenska Telia eller andra operatörer som du kopplar upp dig mot samlas det in data om allt du gör. ID-nummer, tid, datum och vad du gjort samlas in i så kallade loggar. Dessa loggar används bland andra av polisen för att få fram bevis om olagliga handlingar på nätet.
Användarna förstår inte hur data samlas in
Eftersom Verizon antar att användarna inte förstår hur data samlas in kan man gå ut med budskap som “Say Goodbye to Cookies” och “History is Not Always a Good Thing.”
Verizon lanserar först OneSearch i USA till både mobiler och desktop. Målet är att lansera tjänsten även i andra länder, om den blir en succé.
Kanske Telia, Telenor och våra andra svenska operatörer inspireras av Verizon och lanserar sina egna ‘integritetsskyddade’ alternativ. Men allt är bara en front för att roffa åt sig mer av affärerna på nätet.
Operatörerna vill ha mer av innehållsaffären
Operatörerna, som sitter på enorma berg av användardata, har sedan starten av nätet haft bakbundna händer. Operatörerna tog tidigt position att man ville vara infrastrukturen och inte innehållet. Sakta men säkert såg man affären på nätet växa sig större än infrastrukturen. Det kan inte ha varit enkelt att sitta på sidlinjen och titta på när Google, Facebook och andra aktörer håvar in miljarder på data i ett nät som operatörerna varit med att utveckla.
Men vi börjar redan se förändringar på marknaden där bland andra Telia tagit ett enormt kliv mot innehållsidan i och med köpet av TV4.
När operatörerna får smak av innehållsaffären i kombination sina enorma databerg kommer marknaden förändras till deras fördel. För i jämförelse med Google och Facebook är operatörerna kungarna då det gäller data och möjligheter att påverka allt från annonsaffärer och tjänster.