TV-tittandet ökar i väst och onlinevideo börjar ta över Storbritannien

Det finns många likheter mellan Sverige och Storbritannien – inte minst förkärleken för Monthy Python och Morden i Midsummer. Det kan därför vara värt att ta en titt på utbredningen av onlinevideo bland britterna, som nu spenderar mest tid framför uppkopplade skärmar än någon annan i Västeuropa.

Detta enligt siffror från IHS Markit som undersökt förändringarna i TV-tittandet i relation till linjär-TV och digitala plattformar i de fem största marknaderna i Västeuropa (Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien).

Det visar sig att medan linjär-TV fortfarande är störst även på de brittiska öarna, så växte snitt-tiden för TV-tittandet online med hela 26 procent under 2015 – till 9 minuter och 24 sekunder per person/dygn.

Läs mer: Rapport: Användande av onlineTV 2016 – Den ultimata onlinevideo och TV-rapporten

Under 2014 så växte också antalet prenumerationer av onlinebaserade videotjänster med 30 procent, och de sammanlagda intäkterna från online-TV (filmer, TV, hyrfilmer osv.) växte med 26 procent under 2015 jämfört med föregående år.

När det gäller TV-tittandet i stort så leder dock Italien (4 timmar 40 minuter), med Spanien (3 timmar 54 minuter) och Frankrike (3 timmar 44 minuter) som tvåa och trea. I Tyskland ligger siffran på tre timmar och 30 minuter, medan man i Storbritannien “bara” ser på TV i 3 timmar och 7 minuter per person dagligen.

Slutsatsen verkar vara att man tittar mer på TV i bland de Västeuropeiska stora marknaderna – och att online-TV är på framfart. Dock är det en bra bit kvar tills den helt tar över rollen som vår främsta källa för TV-tittandet. Men utvecklingen i Storbritannien talar nog ändå ett tydligt språk.