Banners behöver minst 14 sekunder för att ha någon effekt

En nu studie baserad på så kallad Eye-tracking avslöjar att digitala annonser måste synas på skärmen i minst 14 sekunder för att överhuvudtaget ha en chans att bli sedda av konsumenten.

Studien – utförd av InSkin Media, Research Now och Sticky – hade koll på nära 4 300 konsumenters ögon. Målet med undersökningen var alltså att få mer information om “Viewability” av onlineannonser; alltså annonsvisningar.

Det visade sig att:

  • 25 procent av annonserna som industrin anser har visats i själva verket aldrig tittats på
  • bara 42 procent av dessa annonser tittades på i mer än en sekund
  • den genomsnittliga annonsen tittades på under endast 0.7 sekunder
  • för att en annons ska tittas på i upp till 1 sekund så måste den vara på skärmen i 14 sekunder
  • för att tittas på i över en sekund måste annonsen snitta 26 sekunder på skärmen.

Irriterande nog för många av oss som inte gillar helsidesannonser så säger studien att just dessa fick längst tittartid, 7,5 sekunder. De hade också bäst “ad recall”, alltså effektivitet, på 52 procent.

Men en god nyhet är att en sida ska undvika “clutter”, alltså oordning och “skräpighet”. Så fort det fanns gott om distraherande och störande objekt på skärmen åkte tittartiden ned, i snitt med 20 procent för alla annonsformat.

Balansgången för publicister är därmed att försöka att inte ha för många annonser (vilket ju annars ger större intäkter) utan istället ha enskilda, “starka” annonser som ger “bättre resultat för annonsörerna och en bättre användarupplevelse” enligt Steve Doyle, InSkin Media’s CCO.

Det senare verkar ge bättre resultat i det längre perspektivet.