Om du behöver en egen byrå för att bötfälla så är något jvlgt fel

Om någon lever på stenåldern så är det nyhetsbyrån TT och framförallt när det kommer till deras hantering av bilder.

Enligt TT är det nämligen så att alla som använder bilder i någon form alltid ska kolla med TT om bilden ägs av dem eller inte. Du ska alltså behöva kontakta TT varje gång du publicerar något, vad som helst, där du använder en bild för att försäkra dig om att bilden inte är deras. Och ja, TT har en massa bilder i sitt bildarkiv på allt från ovetande personer till blommor.

En del av intäktsaffären för TT är nämligen att, genom byrån Copyright Agent, bötfälla innehållsproducenter som olovligt använt deras bilder. Och visst är det helt rimligt att man alltid ska ha lov att använda någon annans bild, men det som är rena stenåldern är att TT inte på något sätt hjälper innehållsskapare att få veta om det är en TT-bild.

Det kan till och med vara så illa att en person som medverkar i en artikel fått bilden av fotografen, använt bilden men samtidigt inte fått veta att fotografen också sålt sitt verk till TT som sedan skickar ut en bot om 2.850 kronor. Du kan med andra ord stå där med din egna porträttbild i ena handen och en bot i den andra. När du frågar TT om hur det här kunde gå till får du svaret att det ska du själv ta reda på.

När man frågar TT om varför de inte kan hjälpa till genom att exempelvis vattenmärka sina bilder säger de att sådant kan inte TT hålla på med.

Enligt TT ska alla som vill använda en bild, när som helst och var som helst, ha skriftligt tillstånd från den som skickar bilden på sig själv att bilden är deras egen. Det ska alltså tas fram ett avtal, varje gång, mellan parterna och avtalet ska skrivas på. Fast det kommer inte hjälpa om ingen av parterna ens är medvetna om att bilden är från TT.

Men varför inte märka alla TT-bilder som andra bildtjänster gör?

TT svarar på den frågan – sådant kan inte de syssla med. För vem vill syssla med något som kapar ett stort intäktsben. Det är enklare för TT att luta sig tryggt mot ”kränkning av upphovsrätten” och håva in 2.850 kronor.

TT har satt bötfällningen i system. De har en egen byrå som jobbar på heltid med att bötfälla alla innehållsskapare som inte förstått att bilden de fått egentligen ägs av TT. Och när man frågar om de kan tänka sig att modernisera sin verksamhet möts man av ett fnitter.

Och ja, självklart ska alla ha betalt för sina verk – fotografer, textproducenter, videoskapare och TT. Frågan är ju bara hur man väljer att hantera det.

Vi på Dagens Analys strävar alltid att vara så korrekta som möjligt då det gäller hanteringen av bilder. Alla skribenter informeras och tar ansvaret för att bilderna inte strider mot upphovsrätten.  Därför känns det sådär extra tråkigt när TT inte vill medverka till att det faktiskt blir rätt. Istället för att samarbeta strävar man efter att bötfälla, ett tråkigt vägval för alla parter.