Om det här är VR så vet i sjutton om jag vill ha det

Det är mycket prat om vad som ska komma härnäst. Blir det VR, AR eller någon kombination av allt eller inget. IT-profeterna siar och skyfflar Powerpoint på konferenser men det vi vet, är ju faktiskt bara det vi ser idag.
Bakom den senaste uppfinningen inom VR hittar vi företaget Triangular Pixels som tagit fram en VR-tracker som kan användas på exempelvis en katt. Hmm … okej, vad gör man med det då? Jo, det kan du se i nedan klipp.

Så poängen är att få katten, som man mappat upp i VR, att följa en runt i själva VR miljön. Man kan alltså dra in levande ting i sin VR upplevelse. Det kan vara hunden, barnen eller den där söta chinchillan som barnen slutade leka med för ett halvår sedan.
Men titta hur det ser ut. Det är ju katastrofdåligt. Om det här ska vara en av de häftigare möjligheterna med VR just nu så är det ju inget att ha. VR ska vara virtuell verklighet, men betoning på just “verklighet”. Inget av det som sker just nu har den känslan. Antingen blir man åksjuk när man spelar spel eller så försöker man avnjuta pixlade nöjesupplevelser, som katten.

Måste här erkänna en sak. Jag var en av de första som skröt till mina vänner om VR. Fick nämligen testa en tidig version som jag då tyckte var “bara så häftig”. Och visst var upplevelsen häftig i 30 sekunder. Numera känns det lite pinsamt när de tar upp det igen – “Timo, skulle inte VR ta över världen?”

Visst är VR en teknisk framgång, på något sätt, men den är liksom inte bra nog. När Facebook köpte Oculus Rift för 18 miljarder kronor trodde världen att VR snart skulle finnas tillgänglig för alla, ett måste så som mobilen är för många idag. Men vi kan lugnt konstatera att så blev det inte. VR är idag en gimick som typ lockar porr-entusiasterna som vill avnjuta något mer realistiskt än bara sin hårda laptop, hur dåligt det än må vara.
Anyway, vad vi nu kan se fram emot är AR. Just nu laddar företag som Apple, Google och Facebook inom området. De vill som alla andra hitta den där nya grejen som ska ta världen till nästa tekniska paradigm. Och de verkar tro att AR kan vara den grejen. Apple har tydligen anställt tusentals som bara jobbar med deras AR-satsning. Bara det inte blir som deras satsning med Apple Watch.
Trots att vi verkar törsta för nya prylar så verkar det idag som att vi försöker tvinga fram något som inte riktigt mognat. Problemen är så många. Vi har batteritider som suger, vi har skärmar som inte klarar den önskade upplevelsen, processorer som är för veka –  vi har löften och samtidigt saknar allt.
Saknar dig Steve Jobs. Du hade behövts i det här läget. En visionär som kan labba ihop dagens tekniska möjligheter och begränsningar till en konsumentvänlig produkt som släcker vår törst efter nya prylar.