Om 10 år styr du datorn med hjärnan

Forskare håller på och knäcker koden som ska göra det möjligt att helt styra din dator, mobil eller andra enheter genom att bara tänka på vad du vill göra.

En av tillämpningarna är möjligheten att skriva dokument (som denna artikel) genom att bara tänka på orden. Datorn känner då av din hjärnaktivitet och får ned orden i dokumentet. För mig som är en virrskalle kommer det att krävas många öppna dokument som jag samtidigt kan skriva i. Förresten ska jag köpa grillkol när jag åker till affären?

Utvecklingen kallas för “computing at the speed of thought” och forskas i av flera ledande universitet. En person som kommit långt heter Frances Van Scoy som nu försöker sätter ramverket för ett open-source-projekt som kommer göra det möjligt att skapa ett headset som kan fånga upp hjärnvågorna.

Dina barnbarn eller barnbarnsbarn kommer att säga till dig “Va? Skrev ni själva med ett tangentbord – det verkar ju helt galet”. Precis så som dagens kids reagerar när vi nämner svart-vit tv eller den stationära telefonen.

Om du vill fördjupa dig i ämnet ska du klicka här.