Om 10 år är e-sport vår näst största sport

E-sporten växer så det knakar och spås vara Sveriges näst största sport om 10 år, enligt en färsk undersökning.

Resultaten kommer från en Demoskop-undersökning som Telenor låtit genomföra. Och intresset går upp i åldrarna – var femte senior över 65 år har tittat på e-sport och var tredje uppger att de själva spelar tv- och datorspel. Samtidigt upplever många att det finns fördomar och en nedsättande syn mot e-sport.

E-sporten har slagit igenom på bred front. I helgen avgjordes världsmästerskapen i e-sportspelet Dota 2 med en rekordstor prispott på över 300 miljoner kronor och så sent som i juli vann en 16-årig svensk över sex miljoner kronor på spelet Fortnite.

En ny undersökning visar nu att tio procent av svenskarna tror att e-sport kommer vara Sveriges näst största sport sett till antal utövare om tio år. Det är bara fotboll som får högre resultat i undersökningen där 2000 svenskar tillfrågats. Traditionella sporter som ishockey och friidrott får se sig slagna av e-sporten i sammanhanget. Svenskarna tror också att e-sporten inom tio år kommer vara tredje största sporten sett till åskådare och tittare.

Varannan person uppger i undersökningen att de själva spelar tv- eller datorspel, och nära hälften av dem gör det minst en gång i veckan. Dessutom uppger en tredjedel av alla svarande att de har tittat på e-sport på plats eller via en sändning.

Det är tydligt att e-sporten attraherar allt fler. En stor del av svenskarna ägnar sig åt att själva spela tv- och datorspel, samtidigt som vi ser att antal professionella utövare och intresset för att följa e-sport växer. Den har tagit mer plats även i vanliga tv-sändningar och börjar på allvar utmana sporter som vi ser som traditionellt starka publikdragare, säger Katarina Hamnholm, trendanalytiker på Telenor.

Undersökningen visar att intresset för e-sport och tv-spelande är störst bland de yngre, men att allt fler äldre också fastnar framför skärmen. En tredjedel, hela 33 procent, av seniorer över 65 år uppger att de spelar tv- eller datorspel. Av dessa uppger nästan två av tre att de spelar minst en gång i veckan och fler än var fjärde spelar varje dag. Nästan en femtedel av alla seniorer uppger också att de har tittat på e-sport.