Det kan tänkas att du, min belästa vän, är bekant med James Altucher. Trots att han bara är 44 år har han hunnit med åtskilliga år som krönikör i Financial Times och Wall Street Journal och skrivit 11 böcker. Dessutom har han klarat sig igenom två tiomiljoners konkurser (i dollar) och 19 kraschade dotterbolag. I Sverige hade han antagligen riskerat att få näringsförbud men i USA tar chanserna aldrig slut för den som inte ger upp.
Idag är han tillbaka på berg-och-dalbanans topp, mångmiljonär igen och lyckligen nygift. Äntligen har han lärt sig av sina många misstag. I boken ”Choose Yourself” berättar han om sin livsfilosofi och sina framgångsrecept för den som vill klara livhanken genom de hårda år som väntar.
Twitters högsta chef Dick Costolo bidrar i förordet med en varm rekommendation försedd med en liten brasklapp: ”Hur det går för James i fortsättningen, det vete …”.
Under alla framgångsår har vanligt folk varit med om att skapa större och större värden. Det har de fått mindre och mindre betalt för. Idag hatar chefen sina medarbetare. Samma sak med chefens chef och så vidare upp mot maktnivåer där alla identiteter försvinner bland molnen. Alla institutioner har svikit oss, sysselsättningen i USA har sjunkit med nästan 20 procent sedan kraschen 2009. Den tredjedel som blir allt rikare placerar sina pengar i ny teknik utomlands. Medelklassen drabbas lika hårt som industriarbetarna och ser ingen framtid. Det finns ingen sektor inom det amerikanska arbetslivet som söker fler heltidsanställda.
Inget stöd att vänta, ingen hjälpare att vända sig till
Den här framtidsvyn är inte en fråga om optimism eller pessimism. Det är fakta som gäller, konstaterar Altucher. Den vanliga människan har inget stöd att vänta, ingen hjälpare att vända sig till. Var och en måste lära sig att klara sig själv. Choose yourself, Välj dig själv.
Är James Altucher en extrem egoist? Det kan förefalla så, i varje fall i början av hans bok. ”Be Happy, Make Millions, Live The Dream”, så lyder underrubriken på bokens framsida. Nej, den naiviteten får nog förläggaren stå för. Snarare är han en lätt hysterisk hypokondriker med starka inslag av ironi som för tankarna till Woody Allen. Den reflexionen gjorde jag när jag var ungefär halvvägs med läsningen. Det följdes av ett glatt leende när jag kom fram till ett av de sista kapitlen, ”Nine Things I Learned from Woody Allen”. Där fanns en viktig del av förklaringen till den mogna(re) James Altuchers utveckling från tonåringen som sa upp bekantskapen med sin judiska familj till den fyrtioåring som trosvisst förklarar att det enbart är genom att visa kärlek och göra sig nyttig för andra människor som jag själv kan skapa varaktig lycka.
Vad har Altucher fått ut av att studera Woody Allen?
Vad anser Altucher sig ha fått ut av att studera Woody Allens filmskapande – förutom ett vänligt, ibland patetiskt tonfall i vad han själv skriver? Här är hans egen summering:
- Värdet av absolut självständighet och oberoende
- Konsten att överleva misslyckanden
- Flexibilitet, inga låsningar
- Fasta arbetsrutiner, lugn och ro
- Acceptera svagheter
- Pröva nytt med självförtroende
- Sök upp intressenter, sälj
- Bryt mot regler – men lär dig att behärska dem först.
Jag instämmer. Till hundra procent.
”Choose Yourself” är full av levnadsregler och råd till den som ska jobba på egen hand eller dra igång nya verksamheter. Den som har arbetat som egen företagare, frilans eller projektanställd känner igen sig. Den som har börjat tvivla på den trygga heltidsanställningens överlevnad hittar många nya vinklar och synpunkter, som peppar kampvilja och humör.
Vad jag själv uppskattar allra mest är vad Altucher skriver i många sammanhang om hur man lär sig att ta inte bara ett nej utan många utan att låta sig nedslås. Det är också värt att notera att författaren anser det absolut nödvändigt att den som ska ge sig ut på egna äventyr börjar med att träna upp sig till fysiskt god form.
På samma sätt måste du från första början välja verksamheter som du tycker om och kan engagera dig djupt i.
Då blir ”Choosing Yourself” varken en ”Rädde sig den som kan” eller ”Guld och gröna skogar” utan en originell och egocentrisk god vän.
Artikeln är skriven av:
Olle F. Ringenson
Den viktigaste lärdomen av alla i James Altuchers ”Choose Yourself” är enligt Olle F. att du väljer en yrkesväg som du själv tycker är intressant och rolig. Då klarar du en bra försörjning också i tuffa tider – även om den inte leder till några miljoner.