Ola blir Sveriges första Medieombudsman

Den första januari 2020 införs ett nytt utvidgat medieetiskt system i Sverige. I samband med det tillträder också den förste Medieombudsmannen. Nu är det klart att det blir den nuvarande Pressombudsmannen Ola Sigvardsson.

Jag är mycket stolt och glad för att få föra vårt framgångsrika pressetiska system in i en ny tid. Att samla pressens, radions och tv:s medieetiska frågor i ett och samma system är logiskt. Det kommer också att underlätta för den som vill anmäla att han eller hon behandlats illa i medierna, säger Ola Sigvardsson.

Den nya Mediemobudsmannen ska pröva alla mediers publiceringar oberoende av publiceringsplattform, dvs även radio- och tv-sändningar och etermediers webbpubliceringar.

Huvudmän för det nya utvidgade systemet är TU – Medier i Sverige, Sveriges Tidskrifter, SVT, Sveriges Radio, UR, TV4, Journalistförbundet och Publicistklubben.

Medieombudsmannen utses enligt stadgarna av chefs-JO Elisabeth Rynning, Advokatsamfundets ordförande Christer Danielsson och ordförande i Medieetikens Förvaltningsorgan Robert Aschberg.