Ökad användning av VPN hotar digitala annonser

Ett Virtual Private Network (VPN) används ofta för att surfa till exempelvis jobbets server för att hämta dokument och kolla intranätet. VPN är helt enkelt en teknik som används för att skapa en säker förbindelse eller “tunnel” mellan två punkter i ett icke-säkert datanätverk som till exempel Internet.

Nog med tekniskt ‘mumbojumbo’! Att surfa med en VPN är bra för jobbet men uruselt när det kommer till digitala annonser eftersom användaren blir i princip osynlig för annonserna. Om en användare är osynlig för annonser går det inte att mäta antalet exponeringar på ett säkert sätt samt andra finesser som retargeting blir meningslösa.

Så är detta ett stort eller litet problem? Enligt undersökningsföretaget GlobalWebIndex är det ett stort problem. De har intervjuat 170.000 personer i 32 länder och kommit fram till att surfa med VPN är vanligare än man tror. Rapporten “The Missing Billion” avslöjar redan innehållet i sin titel.

“The Missing Billion explores how passive web analytics has skewed our understanding of the global internet population Ð with trends including VPN usage, device sharing and mobile-only access causing hundreds of millions of internet users, especially in fast-growth markets, to become invisible in traditional internet studies.”, står det i inledningen.

> Om du vill fördjupa dig i ämnet ska du surfa hit

Om du känner att ovan information räcker gott ska du ta med dig kunskapen om att VPN påverkar statistiken negativt så ta med det i dina beräkningar.