Mina observationer från en konferens med Nutanix

Gissar att du aldrig hört talas om företaget Nutanix. Och det är ett bra betyg eftersom målet för företaget är att faktiskt vara helt osynlig. Men vad företaget gör är viktigare än vad du någonsin kan tro.

Nutanix är nämligen bästa vän med många personer som du säkert tar för givet – det där gänget som sköter om alla servrar och ser till att allt bara fungerar, där borta på IT-avdelningen.

Jag är ingen techie-person utan en mer självlärd teknikentusiast som fått gå bakom kulisserna och se själva kärnan i vad som gör att allt IT fungerar. Jag fick träffa IT-chefer, IT-managers, IT-leverantörer och ännu fler titlar med förkortningen “IT” framför. Två dagar av mind-blowing-grejor så att säga.

Det första som slår mig när jag kliver in på en sådan här konferens är att Leif på IT-avdelningen är en rock star. På Nutanix konferens får han träffa andra IT-killar (borde vara fler IT-tjejer) som också bär ett helt ovetande företag på sina axlar. Han får kliva upp på scen och ta emot priser för “DevOps Rockstars” eller “Cloud Trailblazer” och mingla med kändisar som Game of Thrones skådisen Kit Harington och tennisstjärnan Caroline Wozniacki. På Nutanix konferens .Next är IT-killen Leif en riktig hjälte.

Under mina två dagar med hundratals IT-killar i Köpenhamn fick jag lära mig mycket om hur allt där bakom kulisserna fungerar. Förkortningar som VDI, IoT, Xi Frame, VM, XI clusters, AHV och studsade runt mig. Så fort jag hade koll på vad den ena betyder dök det upp en ny, bara sådär i förbifarten. Det känns som att jag fick en hel universitetskurs, på bara 48 timmar, intryckt i minnet.

Visste du att man kan ha moln i moln? Eller att det finns mjukvaror som hanterar data som att det var rinnande vatten i en labyrint av ledningar? Att hantera data idag är inte som det var för bara 10 år sedan. Idag är data något som det finns massor av och det ska bara  fungera och finnas där tillgängligt hela tiden överallt. När du plockar upp din mobil för att läsa rapporten från din kollega på ekonomiavdelningen så ska den ju redan vara i din inkorg. Vad som gör allt det där möjligt är molnföretag som Microsoft, Amazon, Google och företag som Nutanix, som kopplar ihop olika lager av data med bara några klick. Att allt fungerar som det ska har tagit år av innovation, tester, optimering och ren envishet.

Den här artikeln är en liten introduktion till att det kommer dyka upp fler artiklar om vad som händer bakom kulisserna så att du, liksom nu jag, har koll på vad som gör att allt bara fungerar. För det är med den här kunskapen som du kan se morgondagens möjligheter redan idag och faktiskt förstå vad Leif gör på jobbet.