Nytt verktyg från IAB för HTML5-baserade annonser

HTML5 Ad Validator är det nya verktyget för annonsörer som vill veta om deras HTML5-annonser faktiskt går upp emot IABs egna riktlinjer.

Detta kommer ett år efter att reklambranschens egen organisation IAB – Interactive Advertising Bureau – bestämt att HTML5 ska vara industristandard, istället för det instabilare Flash.

Läs mer: Viewability – Riktlinjer, Certifiering och Samarbete på IAB:s seminarium

Ad Validator ska vara tillgänglig för både mobila och desktopbaserade plattformar, och ska analysera sådant som filstorlek, åtkomstförfrågningar och delade filer. Den ska också kunna ta emot flera olika sorters indata, inklusive annonser i Zip- eller Java-baserade format, och baserat på detta ge rekommendationer.

Detta gäller i synnerhet annonser byggda på Javaskript-taggar, som om de är alltför många kan sakta ner laddningstider för användare.

IAB har, som en del i en större kampanj för att minska användandet av adblockers, startat ett eget initiativ, kallat LEAN (Light, Encrypted, Ad Choice Supported, Non-Invasive) med riktlinjer för bättre, snabbare annonser som ska få oss att sluta upp med reklamblockerarna.

Verktyget, som ska lanseras under den kommande veckan, kan ses som en del av initiativet och ska enligt Scott Cunningham, chefen för IAB Tech Lab vara viktigt för “att leverera en bättre användarupplevelse och förhindra problem, såsom för många Javaskript-taggar och dåliga byggen, innan creative-annonserna når konsumenternas skärmar”.