Nytt sätt att mäta viewability

Nu släpper mediebyråkoncernen GroupM sin nya standard för att mäta viewability. Syftet är att skapa en ökad tydlighet och bättre mätningar av när en annons har synts eller inte.
Frågan om hur viewability ska mätas har varit het den senaste tiden. Diskussionerna har varit många om vad som faktiskt ska räknas som att en annons setts av användaren eller inte. Olika aktörer har olika sätt att mäta, vilket skapat en otydlighet och osäkerhet för annonsörerna. Vilka siffror ska de egentligen lita på? Mot bakgrund av diskussionerna lanserar nu GroupM, världens näst största mediebyråkoncern, sin nya standard för viewability.
De nya sätten att mäta innebär följande:
En displayannons anses ha setts om hela annonsen (100 %) är synlig i minst en sekund. Tidigare fanns inte tidskravet, men GroupM menar att genom att ha ett tidskrav hinner användaren avgöra om den faktiskt är intresserad av annonsen eller inte. En standard i branschen är annars att 75 % av annonsen måste vara synlig, men GroupM menar att hela annonsen måste synas för att det ska räknas.
En videoannons anses ha setts om minst halva filmen är synlig och spelas. De tar ingen hänsyn till om videon startar automatiskt eller manuellt av användaren. Det spelar heller ingen roll om videon spelas med eller utan ljud. Deras tidigare standard innebar att en video måste startas manuellt och spelas med ljud för att räknas. Men studier visar att många tittar på filmklipp som spelas på sociala medier, trots att dessa startar automatiskt och spelas utan ljud. Den nya standarden tar därför hänsyn till detta nya konsumtionsmönster och ger ett mer korrekt mätvärde.
Utöver de nya sätten att mäta kommer GroupM även kräva att siffrorna verifieras av en oberoende tredje part. Denna aktör måste dessutom vara godkänd av Media Rating Council. Kraven är med andra ord höga, men samtidigt handlar det om att veta om en annons faktiskt setts eller om den bara scrollats förbi i jakten på andra intressanta inlägg.
Huruvida resten av världen kommer att ta till sig den nya standarden återstår att se. Men flera stora kunder till GroupM står bakom de nya sätten att mäta, bland dessa finns bland annat Shell, Unilever och Volvo Cars. Att få till en gemensam standard för hur viewability mäts vore en stor framgång för marknadsföringsbranschen, och i synnerhet för annonsörerna som idag inte bara kan titta på siffrorna, utan måste se efter hur siffrorna tagits fram för att kunna skapa sig en bild av hur väl deras annonser kommer synas hos publicisten.