Nytt användarläge i Google Chrome blockerar det mesta för att göra webben snabbare

Det är Google Chrome Developers som just nu testar ett användarläge som de kallar för “NeverSlowMode” och som blockerar allt från annonser till spårningar.

Än så länge är funktionen inte aktiverad men när/om den blir det blockeras det mesta av webbläsaren för att påskynda inläsning av sidor för långsamma uppkopplingar. Tanken är att webben ska bli ultrasnabb för alla på bekostnad av annonser, spårningar och tunga bilder.

Skillnaden mellan en reklamblockerare och NeverSlowMode är hur funktionen väljer vilket innehåll som ska blockeras. Funktionen väljer inte automatiskt att blockera just annonser den istället väljer det innehåll som anses vara mest relevant för upplevelsen.

Här är gränserna som dras:

• Per-image max size: 1MiB
• Total image budget: 2MiB
• Per-stylesheet max size: 100KiB
• Total stylesheet budget: 200KiB
• Per-script max size: 50KiB

NeverSlowMode pausar alla andra inläsningar tills att användaren interagerar med den berörda delen av sidan. Detta inkluderar klick, tapping (mobil), scroll och mer.

I ett första läge fungerar det så att “currently blocks large scripts, sets budgets for certain resource types (script, font, css, images), turns off document.write(), clobbers sync XHR, enables client-hints pervasively, and buffers resources without `Content-Length` set,” wrote code designer Alex Russel. “Budgets are re-set on interaction (click/tap/scroll). Long script tasks (> 200ms) pause all page execution until next interaction.”