Nu vill nyhetsbyråerna ha betalt av Facebook för sina nyheter

Svenska TT ingår i en grupp med åtta andra nyhetsbyråer som vill tvinga Facebook, Google och andra internetjättar att betala för att de använder deras nyheter på sina plattformar.
Bakom uppropet står tyska AFP, brittiska DPA, spanska EFE, italienska Ansa, svenska TT, belgiska Belga, österrikiska APA och nederländska ANP.
Enligt nyhetsbyråerna har internetjättarna tjänat enorma pengar på deras nyheter genom att locka till sig publiken och sedan visat dem annonser. De säger att det kostar att skriva nyheterna och bevaka omvärlden, något som sedan Facebook, Google, Twitter och andra drar nytta av på deras bekostnad.

”Tillgången till fri information ska vara en av de största segrarna med internet. Men det är en myt. I slutet av kedjan kostar stora pengar att hålla allmänheten informerad,” vädjar nyhetsbyråerna.

Nyhetsbyråerna säger att journalistiken är under hot eftersom de själva inte kan tjäna pengar på den, något som då internetjättarna lyckats med. Och det anser man vara orättvist och vill ha sin del av kakan.
Nu vill man att Europaparlamentet ska tycka till i frågan och beordra internetjättarna att börja copyright-avgifter för alla artiklar man länkar till. EU har dock invänt med att säga att det kan komma på bekostnad av den fria tillgången till nyheter för användarna, men det håller inte nyhetsbyråerna med om, de vill ju bara ha sin del av reklamintäkten.
Läs mer här