Tidigare konsumerades nyheter främst via tv, tidningar och radio, men nu visar en undersökning från Audience Project att onlinekanaler gått om traditionella nyhetskanaler, förutom i USA där tvn fortfarande är viktigast. Samtidigt har skepticismen till digitala nyhetsmedier ökat, framför allt i Sverige.
Audience Project har undersökt nyhetskonsumtionen i USA, England, Sverige, Norge, Finland och Danmark och kan konstatera at för alla utom USA så har nyheter på nätet blivit vanligare än andra nyhetskanaler. Tittar man dock på de yngre åldrarna (18-25) så konsumeras onlinenyheter mer än övriga nyheter i alla de undersökta länderna.
Vad som dock är intressant är att det ändå är de traditionella nyhetsmedierna som står bakom nyheterna online. I Sverige är fyra av de fem mest lästa nyhetssajterna från de traditionella nyhetsmedierna, och är i ordning:
1. Aftonbladet.se
2. Dn.se
3. Expressen.se
4. Svt.se
5. Omni.se
Först på åttonde plats kommer Facebook, och på nionde plats Google, så vad gäller nyheter är internetjättarna inte störst.
Däremot är det sedan ett år tillbaka ett ökande problem med trovärdigheten. Anklagelser om fejknyheter har drabbat alla som publicerar nyheter i onlinekanaler. Mest förtroende har svenska medier tappat där 42 % av de tillfrågade menar att de har mindre eller mycket mindre förtroende för onlinenyheter. Jämfört med de andra länderna har endast 28 % av danskar och norrmän tappat förtroendet, medan finnarna är närmare svenskarna där 39% har minskat förtroende för nyheter online.
Nyhetskanalerna har med andra ord ett fortsatt jobb att göra, även om de får allt mer trafik. Att informera om sin pressetik och vad som ligger bakom rapporteringen kommer bli allt viktigare i takt med att det förtroende som under många år tagits för givet nu börjar försvinna. Precis som andra företag och organisationer handlar det inte längre bara om produkten, utan även om företagets värderingar och agenda i samhället.
I allt större utsträckning har konsumenter idag en valmöjlighet, och många utnyttjar det till att konsumera de nyheter där avsändarens värderingar stämmer överens med de egna. Så vilka är värderingarna som svenska nyhetssajter står för idag? Mot bakgrund av #metoo-kampanjen som flyger över världen verkar allt fler nyhetssajter fått sina oreflekterade värderingar exponerade. Det är med andra ord hög tid att ta tag i det interna värderingsarbetet och framför allt se till att kommunicera mer än bara nyheter, utan även det som ligger bakom nyheterna.
Du kan läsa hela studien här.