Nyheten om en fejknyhetsvarnare från Facebook verkar ha varit… fejk

Under gårdagen rapporterades det om att Facebook börjat testa ett system med röda varningsetiketter kring misstänkta fejknyheter. Många såg det som en bekräftelse på Mark Zuckerbergs löften om krafttag mot problemet. Nu verkar det inte ha varit annat än ännu en fejknyhet.

“Ja, ironin är rik” skrivet Techcrunch, som var en av de som först skrev om varningsetiketterna. Det skrevs om varningsmeddelanden över vissa nyheter med texten “denna webbsida är inte än pålitlig nyhetskälla. Orsak: Klassifikation pågår” eller “Statssponsrad nyhet”.

Etiketterna dök upp och kunde försvinna utan förvarning, inte helt ovanligt för Facebooks sätt att testa nya funktioner på.

Men istället så visar det sig alltså ha handlat om skärmdumpar från B.S.Detector, en tjänst vi rapporterat om tidigare och som inte är Facebookrelaterad. Det är en inofficiell plug-in till webbläsaren Chrome, som ska kunna användas när man surfar på Facebook.

Läs mer: Ett tillägg till Chrome ska göra det lättare att undvika fejk-nyheter på Facebook

Så ja, det verkar som att man inte kan lita på nyheter om fejknyheter på Facebook, heller. Men nog visar detta på att behovet av någon form av medieansvar från sociala mediejätten har ökat?