Nya vattensporten ger dig avkoppling, äventyr och träning på samma gång

En av de mest spännande, nya sportena på västkusten är paddle board, eller paddelsurfing på svenska. Paddelsurfing har snabbt blivit en ny populär form av rekreation och är vattensporten som passar hela familjen, både nybörjare och proffs. Så här gör du.

Paddelsurfing utövades från början  i vågor men det har snabbt spridit sig till lugnare vatten. Idag hittar du paddelsurfare även på insjöar och i lugna vikar. Alla kan lära sig paddle board eftersom brädorna är stabila och skulle du ramla i vattnet är det lätt att ta sig upp igen.

Istället för en vanlig surfbräda eller en traditionell vindsurfingbräda använder du en paddel. Det finns flera olika typer av brädor beroende på hur och var du ska paddla. Nybörjarbrädor är större och stabilare. Det som är mest populärt just nu är så kallad våg-SUP, det är brädor som är bra på att fånga vågor och du styr med hjälp av paddeln. Du får träna din balans och uthållighet och hela familjen kan vara med. Låt till exempel barnen sitta bakom dig på brädan och få ännu mer motstånd tränar massor av olika muskler i kroppen – armar, axlar och ben.

Det finns flera typer av paddleboard-aktiviteter där stränderna är långgrunda för den som vill pröva på eller redan är proffs

  1. Glidarpaddling längs stranden – här använder en bred paddel som gör det lätt att hålla balansen, passar de flesta
  2. Långturspaddling – här används en lite längre bräda. På västkusten ger soluppgången en naturupplevelse utöver det vanliga – men räkna med träningsvärk dagen efter.
  3. Havspaddling eller ”Ocean Race” är ett mer avancerat och adrenalaninhöjande sätt att paddla – du använder vågorna för att ta dig ut i öppet hav och följer sen med tillbaka in mot stranden i takt med vågorna.
  4. Medvindspaddling är havspaddling på långa brädor på öppet hav, ungefär som vindsurfing
  5. En otippad form av paddle board är paddleboard-yoga där du får sitta och meditera på en bräda i lugnt vatten. Avkopplande och stärkande.

Varför inte testa något nytt i sommar?

Vi ses i Halland!