Nya Magento-licensen kan kosta upp till 1,7 miljoner kronor per år

Nyligen köpte Adobe upp Magento, vilket fick till följd att Shopifys aktie föll som en sten. Många Shopify-användare har sedan många år Magento, men enligt uppgifter som MKSE.se grävt fram innebär förvärvet även en ändrad prisbild. Frågan är hur många som kommer välja att ligga kvar på plattformen till de nya priserna.

Sedan de båda riskkapitalbolagen Permira Funds och Hillhouse Capital Group började omforma sitt Magento-förvärv under främst 2017 har de även sett till att rikta in sig på mer mellanstora kunder. Dessutom visar prislistan på en bra mycket högre kostnad än Shopify (som kostar 79 dollar per månad eller som “Advanced Shopify” för högst 299 dollar i månaden) visar undersökningen som MKSE gjort.

  • Magento 2 Enterprise Edition (EE) licensen kostar 2018 från 195 000 SEK till 1 108 000 SEK i licensarvode per år (innan rabatter från partners). Beloppet fastställs baserat på förväntad årlig försäljning. På samma sätt som Salesforce Commerce/Demandware – men med en högre initial prislapp.
  • Med hjälp av riskkapitalet från 2017 erbjuder Magento 2 sedan ett tag tillbaka även en cloudhosting variant kallad Magento Enterprise Cloud Edition (ECE) som är licensen plus Amazon AWS-baserad hosting. Den kostar årligen mellan 354 000 till 1 683 000 SEK (innan rabatter från partners) och baseras även den på förväntad årlig försäljning.

MKSE noterar även att den kinesiska riskkapitalistägaren Hillhouse Capital Group sedan förra året ändrat prissättningsmodellen. Nu beräknas nämligen inte licensavgiften på antalet produktions- och testservrar längre, utan som en procentsats av omsättningen. Det har lett till kraftigt ökade kostnader för flera användare, och flera meddelar att de börjat se sig om efter alternativ till Magento 2. Bland alternativen finns givetvis Magento 2 Community Edition (CE), som är en öppen källkodsprodukt med en instegsstrategin som fortfarande ska vara helt gratis. Men det är inte säkert om stora företag vill ”kliva ner” till en gratis Community Edition. Risken är snarare att de letar en helt ny leverantör som ersättare.

Några av de stora svenska Magento 2 kunder från de senaste åren är:
Gant
JC
Absolut Vodka
Eton Shirts
Byggbolaget
Vassaknivar
Greatlife
Daniel Wellington Nicole Vienna