Nya funktioner på Instagram ska förbättra ditt nyhetsflöde

Instagram jobbar just nu med två nya funktioner som dels gör det möjligt att bättre styra vad som syns i ditt flöde, och dels informerar dig om när du sett allt i flödet. De nya funktionerna följer den senaste trenden om att minska mobilsurfande som görs utan något egentligt syfte.

Den första funktionen är möjligheten att dölja inlägg från vissa användare. Du behöver med andra ord inte avfölja den där personen som lägger upp ointressanta saker, och därmed riskera en social konflikt, utan kan helt enkelt välja att slippa se personens inlägg. Funktionen finns sedan tidigare för Instagram Stories, men kommer nu även till det vanliga nyhetsflödet.

Däremot kommer fortfarande notifieringar och omnämnandet från det konto som du tystat att synas, det är bara bilder och filmer i nyhetsflödet som tas bort. Denna funktion kommer att rullas ut under de närmaste veckorna, lagom till sommaren när Insta fylls av dina vänners härliga semesterbilder medan du själv sitter kvar på kontoret och drömmande tittar ut genom fönstret.

Den andra funktionen är en hjälpfunktion som informerar dig när du sett allt i flödet. Funktionen kallas ”You’re all caught up” och håller koll på vilka inlägg du redan sett. När du gått igenom alla inlägg från de senaste 48 timmarna får du en notifiering om att du sett allt det senaste. Du kan då fortsätta scrolla, men sannolikt är det en indikation på att det är dags att göra något annat.

Funktionen håller just nu på att testas, och det är därför inte säkert att den kommer göras tillgänglig för alla användare. Men med tanke på diskussionerna den senaste tiden kring slösurfande och mållöst scrollande i nyhetsflödet kanske det är en funktion som kan få brett genomslag.