För en dryg månad sedan lanserades bilmärket Lynk & Co, och då är det lätt att fråga sig ”hur smart är det att lansera ett nytt bilmärke 2016?”. I en marknad som sett allt fler motgångar och där många bilmärken gått i graven de senaste åren krävs det en hel del mod, och en stor portion innovation för att ta sig an denna utmaning. David Green på Lynk & Co säger att målet inte är att skapa en ny bil, utan att skapa ett nytt sätt att se på bilen.
Lynk & Co ägs av den stora bilkoncernen Geely, som bland annat köpt upp Volvo, och det är med deras innovationsplattform och uppbackning som de nu träder in på den hårt konkurrensutsatta bilmarknaden. Målet är att omdefiniera bilen som transportverktyg på samma sätt som Spotify förändrat musikbranschen eller iPhone omdefinierade telefonen som ett kommunikationsverktyg.
När Apple lanserade sin iPhone så var det inte tekniken ny, touchskärmar hade funnits länge, och även appar hade utvecklats för att göra program tillgängliga på ett nytt sätt. Men ingen hade fört dessa två samman, och framför allt inte lämnat över utvecklingen till användarna. Från att ha funderat och bestämt vad som skulle utvecklas för att göra kunderna nöjda, gick Apple till att låta kunderna själva bestämma och utveckla vad de ville ha i sin telefon.
Vad Lynk & Co vill göra med bilen är samma sak, fast för bilen. Genom att göra mjukvaran till bilen open source, och se till att de flesta funktioner går att styra digitalt, vill de lämna över apputvecklingen till användarna. Initialt sker interfacet i bilen genom en pekskärm, men röstmanövrering och handrörelser kan inom kort bli de föredragna sätten att kommunicera med bilen.
Deras initiala tankar kring användning rör saker som redan idag finns, att kunna dela bilen mellan flera användare, låta företag som ex. kemtvätt hämta och lämna tvätten direkt till din bil eller att låta serviceverkstaden hämta bilen för service och lämna tillbaka den några timmar senare. Men det riktiga svaret på frågan vad de ser i framtiden är ”Det beror på vad användarna vill utveckla”.
Under början av Lynk’s presentation fick jag intrycket av att de ville omdefiniera hur bilen konstruerades eller gjordes tillgänglig för köparna. Men under presentationens gång fick jag allt mer känslan av att det egentligen inte handlade om bilen. Bilen är enbart en plattform för att kunna tillgodose kundens önskemål, vilka det nu kan tänkas vara. Och med tanke på att en bil i dagsläget är en stor investering som större delen av tiden står på en parkeringsplats är det sannolikt dags att utforska vad mer vi kan använda den till.
Givetvis lyfter detta frågan kring hacking till en ny nivå, att hacka någons telefon och komma över kontaktuppgifter, identitetshandlingar och inloggningsuppgifter är illa i sig. Men när vår bil kan bli hackad kan konsekvenserna bli betydligt mer omfattande. Lynk & Co har tillsammans med Ericsson utvecklat såväl fysiska som digitala brandväggar och använder det senaste inom digital säkerhetsteknik för att förhindra oönskade intrång. Kritiska system såsom ABS-bromsar kommer inte vara tillgängliga och data kommer att krypteras och skyddas i varje led. Tillsammans med den förhoppningsvis stora kadern av användare som även utvecklar appar och mjukvara kommer din Lynk att vara lika säker som bilen du kör idag, om inte säkrare.