Välkommen till Dagens Analys!

Nya Apple Pencil, Apple TV och börskursen (vad hände egentligen?)

Livesändningen från San Fransisco är som ett väckelsemöte. I rymden. Det nya Apple-produkterna känns som en angelägenhet för hela mänskligheten. Det är en av hemligheterna med Apples framgångar. 7 000 åskådare (många Apple-anställda enligt källor) på plats antyder att lanseringen var en av bolagets största och kanske viktigaste hittills. Så vad är nytt?

Apple Watch

Eventet började med Apple Watch, som fick förhållandevis mycket tid på scen. En bedårande babymonitor trollband publiken, och all på twitter fick spel. Det blev tydligt att Apple Watch är en lyxprodukt när en design från Hermes fick stort utrymme. Apple tog uppskattningsvis 75% av den globala smartwatchmarknaden under det senaste kvartalet 2015 med Apple Watch.

iPad Pro

Nästa produkt var iPad Pro för företagsmarknaden – som är nästan lika stor som en Mac Book Air. Med nya iPaden verkar Apple flirta med B2B-marknaden. För är 360 gånger grafikprestanda verkligen något för vanliga användare? Eventet bjöd också på en smärre chock när Kirk Koenigsbauer från Microsoft dyker upp och demar … Power Point för iPad Pro. Microsoft på ett Apple-event?

applemicro

Apple Pencil

En överraskande nyhet är den nya tryckkänsliga pennan Apple Pencil, en produkt som i och för sig Wacom redan har.

applepen

Apple TV

Det ryktas om att Apple vill konkurrera med Netflix och skapa eget innehåll för Apple TV. Men det mest eleganta med nya Apple TV var att Siri, röststyrningsverktyget, nu fungerar på Apple TV – vilket är nytt. Apple TV kan nu också hantera spel, som Beat Sports och Crossy Roads, vilket spär på ryktena att  Apple satsar på multiplayerspel nu med en fjärrkontroll (som verkar fungera precis som gamla Nintendo Wii som lanserades för flera år sen).

appletv

Fyra operativsystem

Med Watch, TV,  datorerna och de mobila enheterna har Apple nu alltså fyra operativsystem – watchOS, tvOS, iOS and OS X.

appiphone

iPhone 6s?

Ja. Och till slut kom iPhone 6s där den största nyheten var en ny, tryckkänslig typ av touch-teknik med uppdaterat gränssnitt som kallas 3D touch. Släpps den 25 september i USA, och till årsskiftet i Sverige.

headapple

pris

Börskursen och efterfrågan på nya produkter

Bolagets börskurs har åkt upp och ner under hela sommaren och ligger just nu runt 15 procent lägre än i våras. Efterfrågan på billigare smartphones eller så kallade feature- eller low-end smart phones är det som driver tillväxten på nya marknader, varav Kina är den största idag. Historiskt har Apple’s iPhone är inte varit en produkt som har fått genomslag där, mycket på grund av sitt höga pris i jämförelse med många Androidmodeller, men i år växte alltså deras omsättning med närmare 70% även i Kina. Släppet av den extra stora iPhone 6 Plus förra året var ett försök av Apple att konkurrera med Samsungs större modeller, vilket enligt Gartners rapporter verkar ha slagit väl ut. Apple ligger tvåa enligt färsk halvårsstatistik och har ungefär 15% av världsmarknaden för smartphones, vilket kan jämföras med Samsung som är störst och som står för 20%. Många tillverkare har varit tvungna att justera sina produktportföljer för att fortsätta vara konkurrenskraftiga i low-end smartphone segmentet.

Vad gäller operativsystem är däremot Android fortfarande högst dominerande – med 82% av marknaden, Apples iOS har bara 14 %. Det beror på att mängder med kända och okända tillverkare som står för resterande marknad (över 45 %) och som använder open source Android.

Apple har haft enorma framgångar med iPhone 6 Plus, men dataanalysföretaget IDC menar att tillväxten kommer att sakta ner de närmaste fem åren vilket beror på att Apple inte kan, eller vill, prissätta sina produkter för lågprismarknader där Android sedan länge haft ett försprång.

Se hela lanseringen här

Den 1 april 2020 släckte vi lampan här på Dagens Analys.