Ny tjänst från Kantar och Tru Optik kan länka köp till OTT-reklam

OTT – Over The Top – är innehåll som når tittare utan operatörer som mellanhänder, exempelvis Netflix eller Amazon TV. Det kan vara svårt att veta om reklam som sänds via dessa kanaler har någon effekt – men nu lanseras en tjänst som ska göra just det.
Tjänsten kommer från mätföretaget Tru Optik, som specialiserar sig just på mätningar av OTT-publik och mätjätten Kantar Millward Brown. Det unika är, enligt företaget självt, att man nu kan länka OTT-annonserna med både online- och offlineköp.
Detta är möjligt genom att Kantar har vissa identfieringsmetoder, såsom köpdata och kreditkortsdata som är bundna till vissa användare. Dessa sätts sedan ihop med Tru Optiks mättjänster från OTT-enheter som Apple TV, Chromecasts eller uppkopplade spelplattformar som Xbox.
Läs mer: Datatjänst som kombinerar panelsvar med data kommer till Europa
Båda databaserna är, enligt David Wiesenfeld från Tru Optik, helt anonyma och kopplingen mellan tittare och kund baseras på sådant som IP-adresser, mailadresser och fysiska adresser för till exempel kundkort.
Även om det stora OTT-tjänsterna (som just Netflix) är reklamfria så finns det en stor del växande tjänster som har reklam, som Sonys Crackle till exempel.
Vi får se om detta är intressant nog för marknadsförarna.