Ny studie visar att 90 procent av affiliate-annonser är olagliga

Princeton universitet har nyligen gjort en studie där de analyserade över 500 000 Youtubeklipp och 2,1 miljoner Pinterestbilder. Målet var att se hur många av dessa hade anslutna annonser (affiliate ads) och utav dessa, hur många av skaparna som informerade om att de hade det.

Anslutna annonser är URL-länkar som en Youtuber eller annan person som skapar innehåll kopplar till sina videoklipp, bilder eller text och sedan marknadsför specifika produkter. Till exempel, om jag publicerar en Youtubefilm där jag pratar om hur bra min kamera är så kan jag sedan lämna en länk i videobeskrivningen som går till en butik som säljer just denna kamera. Om du sedan köper den kameran via länken så tjänar jag en viss procent på det köpet.

För att du ska få länka till produkter på detta sätt så ska du enligt lag informera dina tittare/läsare om att det är just det du gör. Studien som Princeton utförde visar dock att många inte följer detta och istället länkar utan markering.

Enligt studien hade 0,16% av Youtubeklipp och 0,85% Pinterestbilder anslutna annonser, utav dessa informerade endast cirka 10% om att det faktiskt var annonser. Enligt FTC (Federal Trade Commission) bryter de andra 90% mot lagen och borde tas bort eller informeras om.

I framtiden hoppas forskare ta fram ett verktyg som kan känna igen anslutna annonser och varna användare om det.