Ny studie: ju kortare desto bättre när det gäller videoannonser på mobilen

En färsk studie visar vad många kanske misstänker – korta videoannonser på mobilen resulterar i högre “engagement”, alltså visningar och antal likes. Men det finns ett undantag.

I synnerhet är det sex till åtta sekundersklipp som resluterar i hela 36 procents högre engagement än längre format. Detta enligt studien, som gjorts av den mobila reklamplattformen Opera Mediaworks som analyserat videokampanjer i Europa, Mellanöstern och Afrika. Dessa kampanjer kom bland annat från varumärken som eBay, Mitsubishi och Stella Artois.

“Man har länge misstänkt att längden på mobila annonser har en direkt påverkan på publikens engagement”, sade Mark Slade från Opera Mediaworks som konstaterar att man nu har mätningar som bekräftar detta.

Exempelvis kunde en sex sekunder lång videoannons från Stella Artois ge 60 procent mer engagement ett klipp på 15 sekunder. Korta klipp hade också längre “dwell time” – alltså den tid som konsumenten spenderar på videosidan. Studien drar därför slutsatsen att korta klipp är viktigast för de som vill öka konsumenternas medvetenhet kring varumärket.

Läs mer: En tredjedel av världens onlineköp sker nu i mobilen

Men det finns ett viktigt undantag – i reklamkampanjer som innehöll så kallat “Call-to-action”, det vill säga annonser med olika möjligheter för konsumenter att klicka sig vidare från innehållet. I detta fall är det faktiskt rakt tvärtom, och de klipp som varade mellan 15 till 30 sekunder resulterade i 30 procent högre aktivitet.

Med tanke på hur den mobila annonsmarknaden fortsätter växa starkt, med alltfler aktiva användare, så kan det vara klokt för marknadsförare att hålla koll på användarnas vanor och konsumtionsmönster.