Ny spårningsmetod spårar all vår webbtrafik – oavsett webbläsare

Att ens webbaktivitet spåras känner nog de flesta till, exempelvis när Googles annonser verkar veta exakt vad du sökt på de senaste dagarna. Hittills har man kunnat byta mellan olika webbläsare för i alla fall förvirra spårningen – men inte nu längre.
“Fingeravtrycken” som vi lämnar på nätet medan vi klickar runt kommer från sådant som vilken teckenstorlek vi använder och upplösningen på vår skärm. Dessa kan till 91 procents säkerhet sedan användas för att identifiera just vår dator.
Läs mer: Så spårar internetjättarna våra privata surfvanor online
Man kan dock överkomma detta spårande just genom att alternera mellan olika webbläsare – från Chrome till Firefox via Safari. Men nu har professorn Yinzhi Cao från Lehigh University i USA (tillsammans med två andra) upptäckt att det går att spåra våra “fingeravtryck” från flera olika webbläsare, skriver IEEE Spectrum.

Själva PM:et kan läsas här.

Faktum är att denna metod – som det är oklart om någon använder ännu – till och med är effektivare än den förra då den har en 99-procentig träffsäkerhet. Vi ska dock inte förklara hur den funkar – det är komplicerat, men handlar grovt sett om att man samlar data om allt från grafikkort och processorer till installerade skript.
Professor Cao menar på att denna metod kan användas för att inkräkta på vår integritet genom bland annat direktanpassad reklam. Cao har publicerat hela koden för detta på nätet, men inte för företagens skull så mycket som för att dataforskare ska kunna komma på någon form av försvar mot detta.
Men än så länge så verkar svaret för den som vill slippa känna sig förföljd av illvillig reklam att använda sig av krypterade tjänster som Tor.