Ny satsning från Internetstiftelsen ska göra svenskarna säkrare på nätet

Den internetrelaterade brottsligheten ökar i Sverige. Och nätbedragarnas tillvägagångssätt är listigt konstruerade och förändras hela tiden. En ny kostnadsfri kunskapssatsning från Internetstiftelsen, med snabbkurser och konkreta vägledningar, ska få fler internetanvändare att känna sig säkrare.

Fler än 4 av 10 känner stor oro för att bli utsatta för bedrägeriförsök på nätet, enligt Internetstiftelsens rapport ”Svenskarna och internet 2021”. Och den internetrelaterade brottsligheten ökar i Sverige. Fler säkra och medvetna internetanvändare är en viktig pusselbit för att inte fler ska bli lurade. Därför lanserar nu Internetstiftelsen en ny satsning, Säkerhet på nätet, som både fungerar i förebyggande och kunskapshöjande syfte, men hjälper också den som redan har blivit drabbad. Satsningen välkomnas av Polisen.

– Den här satsningen från Internetstiftelsen behövs verkligen och ligger helt i linje med de behov vi ser. Att motverka den internetrelaterade brottsligheten kräver inte bara ett gemensamt krafttag från såväl rättsväsendet, politiker, myndigheter, företag och organisationer, vi behöver också samtidigt stärka internetanvändarnas egna förmåga att upptäcka och undvika nätbedrägerier, säger Jan Olsson på polisens Nationella it-brottscentrum.

Både förebyggande och reaktiv
Kunskapssatsningen är anpassad även för den som inte har teknisk förkunskap. Internetstiftelsen har testat och utvecklat innehållet i samarbete med riksorganisationen Seniornet, som hjälper seniorer att ta del av möjligheterna med digitaliseringen.

Satsningen innehåller tre olika delar. Den första är en förebyggande del, som genom korta femminuterskurser stärker kunskapen hos internetanvändarna för att minska risken att bli lurad. Kurserna (totalt 18 stycken) tar upp konkreta tips som:

  • Skydda dig mot bluffmejl
  • Undvik kortbedrägerier
  • Handla säkert på nätet
  • Så håller du dina smarta prylar säkra
  • Skydda dig mot falska webbsidor

­– Med kurserna vill vi hjälpa internetanvändarna att skydda sig mot vanliga bedrägerier och säkerhetshot. Vi hoppas att det korta formatet sänker tröskeln genom att tydligt fokusera på ett lärandemål åt gången. Kurserna kan användas för självstudier, men också som underlag i olika utbildningssammanhang. Vi har också tagit fram kortare vägledningar för att snabbt kunna hjälpa de som haft oturen att drabbas, säger Björn Appelgren, folkbildningsansvarig, Internetstiftelsen.

Här finns den nya satsningen “Säkerhet på nätet”:

Säkerhet på nätet