Ny rapport om sakernas Internet – år 2020 har var och en fem uppkopplade ting

Telia har just släppt en ny rapport kring Internet of Things (IoT) – alltså Sakernas Internet. En slutsats av den snabba utvecklingen är att vi år 2020 kommer ha fem uppkopplade prylar per person.

Det är gäller inte de uppenbara tingen, som datorer och mobiler. Bilar, vitvaror, sjukvårdsprodukter och säkerhetsprodukter är sådant som i allt större utsträckning kopplas upp mot nätet och integreras i nätbaserade ekosystem.

Man förutspår också att Norden kommer försätta vara en stark marknad, och uppskattar en god tillväxt fram till 2020 – 150 miljoner uppkopplade saker räknar man med det året.

Läs mer: Nästan hälften av världens befolkning är uppkopplad

Men det inte en process utan nackdelar. Många höjer rösterna för de problem utvecklingen skapar kring säkerhet och integritetsskydd. Lösningen ligger delvis kring en större medvetenhet bland konsumenterna.

Hans Dahlberg, chef för Telia Soneras IoT-tjänster, säger till TT att när det gäller vissa ” kritiska funktioner så måste du som kund, oavsett om du är vanlig konsument eller ett företag, titta extra noga på säkerheten” och menar att man måste tänka kring vem man ger tillåtelse att använda ens personliga data.

Dahlergs råd till konsumenterna – läs användaravtalen; “det där tråkiga som heter finstilt och som vi gärna trycker igenom i en app och godkänner, läs det! Men vi från industrin måste också bli bättre på att tydliggöra hur vi tänker använda datan”, sade han till TT.

Troligtvis ett bra tips!