Idag släppte IIS – den oberoende organisationen som jobbar för att främja internetanvändande – en rapport som kan vara intressant läsning för många. Det handlar om svenska skolelevers förhållande till nätet, och ger svaren på vart man spelar de flesta spelen eller om Wikipedias ställning i undervisningen.
Det visar sig nämligen att hela 80 procent av de lärare som undersöktes använder sig av Wikipedia i klassrummet. En annan förändring är att alltfler nätbaserade lärplattformar används för ökat samarbete mellan elever och lärare.
Läs mer: Lyssna här på gymnasieelever som berättar om sina medievanor
Eleverna som undersöktes är alla födda efter julen 1996, något som IIS påpekar är året då Internet blev till årets julklapp. Dessa ungdomar har alltså i många fall aldrig känt till en värld utan internet. Eleverna i mellanstadiet är lika gamla som Facebook (fick det dig att känna dig gammal nu?).
Några intressanta fakta, även för den som vill nå ut till denna konsumentgrupp om några år, är att i praktiken alla har en smartphone redan i mellanstadiet. Man spelar ofta spel, men alltmer på mobiltelefonen som börjar hinna ikapp datorn även där.
Många hade också surfplattor, som faktiskt håller på att bli allt vanligare jämfört med datorn. Bland ungarna på lågstadiet så var plattan vanligare än både TV och dator – faktum är att plattan var barnens TV i dessa åldrar.
Andra spännande saker är att ju fler enheter eleverna hade tillgång till, desto kunnigare upplevde de sig själva att vara på att använda dem. Och ju mer kunniga eleverna uppfattade sig själva, desto mer delaktiga var de som en del av informationssamhället enligt dem själva.
Det finns förstås nackdelar – ett mörkt och tråkigt moln är internetmobbningen, och det visar sig också att flickor är mer utsatta än pojkar när det kommer till sådana tråkigheter.
Ladda ner och läs mer av rapporten här!