Ny rapport: Annonsering ger sjufaldig avkastning på investeringar

En nyligen publicerad rapport om den ekonomiska effekten av Europas annonsindustri visar att man för varje investerad Euro får sju tillbaka.
Rapporten “The Value of Advertising” från Deloitte har sponsrats av en rad olika organisationer inom reklamindustrin (som World Federation of Advertisers) och använder sig av en så kallad ekonometrisk modell för analysen.
Det visar sig att annonsering gynnar stater inom tre områden; ekonomi, jobb och samhället i stort. Man konstaterar att branschen har bidragit med nästan sex miljoner jobb i EU och ökat BNP med 4, 6 procent.
De ekonomiska fördelarna visar, menar man, av att de 92 miljarder Euro som spenderats på annonsering under 2014 i EU har bidragit med hela 643 miljarder Euro i ökat BNP i unionen.
Läs mer: Onlineannonsering på väg att slå rekord – igen
Man konstaterar också stora fördelar inom jobbsektorn, där annonsering skapar nästan 6 miljoner jobb inom den Europeiska Unionen – något som motsvarar 2,6 procent av EU:s arbetsmarknad. Dessa är dels inom själva industrin, men också jobb indirekt knutna till annonsering.
Slutligen så talar man om de samhälleliga fördelarna – som man menar kommer från att reklamintäkterna som finansierar en rad viktiga institutioner inom EU. Nyheter, underhållning och kommunikationsredskap gagnar EU:s medborgare, och betalas helt eller delvis av annonsering.
De bakom rapporten vill på så sätt få policyskapare inom EU att inse marknadsföringens betydelse och undvika införandet av restriktioner. Läs mer om rapporten på den dedikerade sidan här.