Sedan över ett år har diskussionen kring fejknyheter stormat, och nu verkar det kommer ett efterlängtat svar på hur seriösa publicister ska värja sig mot anstormningen av trollfabriker och fejknyhetsproducenter. Den nya plattformen NewsGuard använder sig av både AI och mänskliga journalister för att bedöma såväl nyheter som publicister och betygsätta deras trovärdighet.
Bakom NewsGuard står Steven Brill och Gordon Crovitz, och projektet har fått ekonomiskt stöd från 16 olika investerare, däribland holdingbolaget Publicis Groupe. Brill har tidigare varit med och grundat tv-serierna The American Lawyer och Court TV samt Brill’s Content magazine, medan Crovitz har en bakgrund som ansvarig utgivare på Wall Street Journal där han numera är kolumnist.
Det nya projektet kommer att gå igenom de 7.500 mest lästa artiklarna i USA och ge dem en grön, gul eller röd rating. De artiklar som ännu inte gåtts igenom kommer att markeras som så. Utöver själva betyget kommer varje artikel även att få en “innehållsförteckning” som beskriver sajten där artikeln finns, sajtens historik, vad dess fokus är, vilka som äger sajten och vem som är ansvarig utgivare.
Bedömningen görs av två journalister som var för sig bedömer artikeln och/eller sajten. Den ena skriver sedan innehållsförteckningen och den andre redigerar den. Om de två skulle vara oense går frågan vidare till NewsGuards seniora team där bland annat Brill och Crovitz sitter tillsammans med James Warren, tidigare byråchef på Chicago Tribune Washington och Eric Effron, tidigare redaktör på Reuters och Chefredaktör på The Week.
Sajter som får ett rött eller gult betyg har möjlighet att kommentera betyget, och kommentaren kommer att publiceras i innehållsförteckningen. För mindre publicister kommer det även finnas en möjlighet att begära en betygssättning genom en knapp på NewsGuard.
Artificiell Intelligens kommer användas för att hantera problemet med fejknyhetsproducenter som skapar ett flertal olika sajter för att få ut sina “nyheter”. Genom att låta datorn jämföra massor av olika sajter kan flera av dessa fejksajter identifieras och betygssättas snabbare än om människor hade behövt gå igenom varje sajt var för sig.
Det nya initiativet kommer förhoppningsvis kunna vara ett stöd för såväl annonsörer som läsare i att bedöma hur trovärdiga olika sajter är. För annonsörer har det blivit ett ökat problem att skydda sitt varumärke från att associeras med oseriösa aktörer, och genom att bara synas på sajter som fått ett grönt betyg från NewsGuard kan de hitta sätt att stödja seriösa publicister och undvika att bidra till spridandet av fejkade nyheter.